Magazinović: Eichhorst nema podršku ambasadora EU, forsira jednu etničku grupu

5
Radiosarajevo.ba
Magazinović: Eichhorst nema podršku ambasadora EU, forsira jednu etničku grupu
Facebook / Saša Magazinović

Saša Magazinović, zastupnik SDP-a BiH u Predstavničkom domu PS BiH gostovao je u emisiji Rezime na FTV te iznio mišljenje o tome šta suštinski znači promjena retorike Milorada Dodika, koliko je izgledna deblokada državnih institucija i zašto se niko ne bavi pitanjem korupcije.

"Amerikance i Evropljane uvijek odvajam i moja iskustva su takva da, kad se radilo s Amerikancima, najveće reforme u Bosni i Hercegovini su postignuta uz pomoć SAD-a, recimo, reforma odbrane. Najbliži ustavnim reformama smo bili kada smo to radili s Amerikancima, a to je aprilski paket", istakao je Magazinović.

Kaže da je kod Europljana stvar malo drugačija.

Potraga i dalje traje: Roditelji nestale curice Danke (2) ponovo su u policijskoj stanici

Potraga i dalje traje: Roditelji nestale curice Danke (2) ponovo su u policijskoj stanici

"Oni nas godinama uče da u Bosni i Hercegovini trebamo govoriti jednim glasom. Pa i mehanizam koordinacije, za koji i dan danas mislim da je loš, ustvari je evropska formula kako ćemo mi govoriti jednim glasom. Pa oni ne govore jednim glasom. Postavlja se pitanje gospođa Angelina Eichhorst - čije stavove ona zastupa? Jesu li to stavovi Evropskog parlamenta – nisu.

Razgovarao sam u Briselu s europskim parlamentarcima s nekoliko kolega iz BiH i došli smo do istog zaključka - ona ne zastupa stavove Europskog parlamenta. Jesu li to stavovi Europske komisije – nisu. Dajte da vidimo gde je Evropska komisija rekla da je to rješenje za Bosnu i Hercegovinu.

Je li to u skladu s evropskim vrijednostima da umjesto čovjeka u centar pažnje stavljate etničku grupu – nije. Ima li igdje primjer u EU? Postavlja se onda pitanje čije stavove zastupa ta žena? I upravo to pitanje će postaviti više desetina zastupnika u Evropskom parlamentu", rekao je Magazinović.

Magazinović je dodao da Eichhorst nema podršku ni ambasadora Europske unije u Bosni i Hercegovini. Kaže da ne želi govoriti o imenima, ali da nije tačno da svi ambasadori zemalja Evropske unije podržavaju ono što ona pokušava napraviti u BiH.

"Čak se neki i zgražavaju koliko je daleko spremna ići administracija Evropske unije u odnosu na evropske vrijednosti.

I u privatnim razgovorima s njima ćete čuti mnogo toga, a ako Njemačka u sljedećih 10-15 dana izađe s jedim sasvim suprotnim stavom, za šta imamo najavu, između ostalog, stava da se trebaju održati izbori pa nakon izbora razgovarati o Izbornom zakonu, onda je to potpuno suprotno od onoga što neki činovnici iz Evropskih struktura promoviraju. Zašto to i ko radi - to je duga priča i ušli bismo u nagađanja", kazao je Magazinović gostujući u Rezimeu Federalne televizije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije