Krug 99 / Hadžidedić: Rat u BiH je nemoguć jer zemlje na Balkanu nemaju resurse za njega

14. 01. 2018. u 12:41:00 AA

Shares: 65

Jedini spas za Bosnu i Hercegovinu je da razvije državotvornu svijest i odgovoji novu elitu koja će o njoj razmišljati kao o jedinstvenoj, suverenoj državi, izjavio je danas u Sarajevu stručnjak za međunarodne odnose Zlatko Hadžidedić.

Hadžidedić je kao uvodničar na redovnoj sesiji Asocijecije nezavisnih intelektualaca Krug 99 o temi Bosna i Hercegovina u procjepu internacionalnih real politika, istaknuo da u Bosni i Hercegovoni nedostaje elementarna politička svijest - svijest o državi, suverenitetu. 

"Mi imamo politakantsku svijest koja polazi od pretpostavke da je zemlju moguće dijeliti, rasparčavati, pretvarati u privatnu svojinu i tako dalje i pritom još uvijek izvući neku dobit, ne samo za sebe nego i za oligarhije koje se nalaze oko etnonacionalnih stranaka koje su na vlasti", kazao je Hedžidedić. 

Prema njegovom mišljenju, radi se o ozbiljnoj iluziji koja ima "tragične posljedice za stanovništvo BiH". 

"Danas se ponovo priča o tome da predstoje sukobi u BiH, da je neminovan rat, da rastu tenzije... Više puta sam govorio da je rat kao takav nemoguć zbog toga što zemlje na Balkanu jednostavno ne posjeduju resurse da započnu rat. Međutim, velike sile imaju svoje interese i nastoje proizvesti atmosferu straha i rata koja bi pogodovala da se ponovno započnu neka nova prekrajanja, putem nekih novih mirovnih konferencija ili pseudokonferencija kakve se spremaju", rekao je Hadžidedić. 

Sarajevski profesor smatra da je BiH zasnovana na principu koji se ne uklapa u postojeći svjetski poredak. 

"Suverene nacionalne države čine postojeći svjetski poredak, a BiH je u startu odlučila da se ne definira kao nacionalna država, kao država, recimo svih Bosanaca. Odlučila je da prihvati model koji je preuzet iz ZAVNOBIH-a, pa da ga onda još i teritorijalizira, da rasparča vlastitu teritoriju i dodijeli etnonacionalnim strankama vlastite posjede", smatra stručnjak za međunarodne odnose. 

Prema njegovim riječima, bez državotvorne svijesti, bez svijesti o potrebi očuvanja države, bez svijesti o suverenosti države, BiH ne može opstati. 

"Bez svijesti o suverenitetu i bez svijesti o potrebi da se BiH rekonstituira kao nacionalna država svih građana, odnosno svih Bosanaca koji u njoj žive, teško da se može opstanak BiH može dugoročno garantirati, jer naprosto postoje vanjskopolitičke silnice koje neprekidno djeluju u pravcu njenog rasturanja koje imaju neke druge vizije. Imaju viziju Velike Hrvatske, Velike Srbije, Velike Albanije... kao konačnog rješenja. Imaju i viziju nekakve male islamske države na tlu BiH koja bi trebala služiti destabilizaciji ostatka Evrope. Postoje i takve sile u svijetu", istaknuo je Hadžidedić. 

Smatra da bi građani BiH, ukoliko se žele svemu tome suprotstaviti, trebali početi razmišljati o BiH kao jedinstvenoj, suverenoj državi. 

"Moramo razmišljati u terminima real politike, jer niko nas neće poštediti ukoliko mi sami sebe ne odbranimo i ne sačuvamo. To smo vidjeli i u ratu 1992. – 1995. To možemo vidjeti i sada. Jedini spas za BiH jeste da razvije državotvornu svijest i da jednostavno odgovoji novu elitu koja će o njoj razmišljati kao o državi koja je suverena i koja ima sva prava kao i ostale države, a koja nije nikakva anomalija u odnosu na postojeći svjetski poredak. Tek tada se možemo uklopiti u postojeći svjestski poredak", poručio je Hadžidedić. 


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA