Hadžibegić: Sergej Barbarez je bolja opcija za selektora

1
AA
Hadžibegić: Sergej Barbarez je bolja opcija za selektora
Foto: AA / Faruk Hadžibegić

Faruk Hadžibegić (63), bosanskohercegovački trener koji prije nekoliko dana, neočekivano, nije nastavio saradnju sa Fudbalskim savezom Crne Gore (FSCG), čiji je nacionalni tim kao selektor uveo u UEFA Ligu nacija ”B”, ističe da ništa ne zamjera Dejanu Savićeviću, predsjedniku i ljudima u FSCG.

”Naša relacija traje skoro 40 godina, prijatelji, igrači, saigrači, Savićević je bio moj predsjednik, ja njegov selektor. On me je postavio za selektora Crne Gore. Rastali smo se u perfektnim odnosnima, prijateljskim kakvi su bili. Kada sam dolazio u Crnu Goru rekao sam dolazim kao prijatelj, odlazim kao prijatelj”, rekao je za Hadžibegić, dodavši:

Znači, u startu se znalo da imam misiju koju treba da završim, uz pomoć saradnika, igrača, ali i ljudi koju su radili oko nas završili smo je perfektno. Osjećam to više od prijateljstva i prema njima gajim bratske odnose”.

Na pitanje da li je zadovoljan igrama i rezultatima na klupi Crne Gore, kroz smijeh odgovorio je:

”Kada tražite od mene da budem prvi, ja završim kao prvi. Nema nešto iznad”.

Naglašava da se želi nastaviti baviti trenerskim poslom i da je to njegova jedina ambicija u narednom periodu.

Bavim se trenerskim poslom. Stavio sam se na evropsko fudbalsko tržište i znam dobro kako to ide. Na raspolaganju sam jer sam slobodan trener od 31. decembra 2020. godine. Jedina ambicija mi je da radim”, istakao je Hadžibegić.

O fudbalu u regionu kojeg, kako je kazao, izuzetno prati smatra da se ”Hrvatska dobro drži” na reprezentativnom i klupskom planu.

Srbija ima jako dobru reprezentaciju i volio bih da poslože kockice. Kod njih ima vjetrova koji nisu prihvatljivi sa fudbalske strane, kao i kod nas u Bosni i Hercegovini. Vidimo sada to po procesu traženja novog selektora u BiH. Gledajući domaća prvenstva u regiji, diže se naš fudbal. Naša liga u BiH ima šest, sedam, osam dobrih klubova sa tradicijom još iz ranijih vremena, vraća se kvalitet. I Crna Gora se polako vraća. Na kraju krajeva, šta je uradila geografski mala Slovenija. Možda bi mogli neke stvari kopirati od njih”, govorio je Hadžibegić, uz konstataciju da se nada da FK Sarajevo u dogledno vrijeme može napraviti iskorak u UEFA-inim takmičenjima:

”Sarajevo dobro radi, ima dobru ekipu i sreću da ima bogatog vlasnika koji osigurava sredstva za rad i napredak. Nisu bili daleko prošle godine od plasmana u grupnu fazu Evropa lige. Izgubili su od bolje ali i ekipe koja je imala malo sreće. Sarajevu predviđam dobru perspektivu”.

I Hadžibegić je za ”opciju domaćeg trenera” prilikom izbora selektora fudbalske reprezentacije BiH koji je u ”pat” poziciji.

”Dugo vremena sam za domaću opciju i nikada to nisam krio. Ne zato što sam protiv stranaca, već nekoliko decenija stranac sam sa angažmanima, nego zato što mislim da na domaćem terenu ima dobrih trenera. Za mene je u ovoj situaciji Sergej Barbarez bolja opcija, jer ujedinjuje 1.001 kvalitet ako bi postao selektor”, rekao je Hadžibegić, a kao odgovor na činjenicu da nekadašnji kapiten nacionalnog tima BiH i ljubimac navijača nema iskustva u trenerskom poslu, kazao je:

”Svi danas iskusni bili smo nekada početnici. Zašto i njemu ne dati priliku. Žao mi je što ima razmimoilaženja u odluci u Fudbalskom savezu BiH, ali ponavljam da imamo domaćih stručnjaka sa kvalitetom i kapacitetom”.

Kako je sve izvjesnija ”treća opcija” za selektora Hadžibegić je otkrio i da se ne bi libio razgovarati sa čelnicima N/FS BiH oko eventualnog angažmana na klupi popularnih ”zmajeva”.

Prihvatio bih razgovor, ali pozvati neću nikoga. Svi znaju ko sam i gdje sam”, naglasio je Hadžibegić.

Decidan je i da fudbal u pandemiji koronavirusa ”gubi draž”.

”Nema interesa da se igra fudbal, jer publika daje pozitivan pritisak i interes. Jedva čekam da prođe pandemija koronavirusa. Nadam se da su doktori našli rješenje. I UEFA i FIFA je u krizi sa datumima za takmičenje. Kažem, nadam se što većem i bržem povratku publike na stadione, a što se nas tiče ne trebamo brinuti - imamo talenata, područje smo koje rađa talente”, mišljenja je Hadžibegić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije