Durić: Nastavak sjednice o izboru selektora nakon blagdana

1
AA
Durić: Nastavak sjednice o izboru selektora nakon blagdana
Foto: AA / Irfan Durić

Spustimo loptu. Obavimo dodatne konsultacije na najvišem nivou i odaberimo jednoglasno selektora fudbalske reprezentacije Bosne i Hercegovine prihvatljivog za sve, rekao je Irfan Durić, član Izvršnog odbora Nogometnog/Fudbalskog saveza BiH (N/FS BiH), čija je sjednica danas prekinuta te nije izabran nasljednik Dušana Bajevića na klupi popularno zvanih ”zmajeva”.

Prethodno, jučer na sjednici Komisije za izbor selektora, kojoj nije prisustvovao predsjednik N/FS BiH Elvedin Begić, Bugarin Ivylo Petev predložen je IO N/FS BiH ”na usvajanje” u konkurenciji Sergeja Barbareza.

”Bio sam za prijedlog člana Stručne komisije N/FS BiH Emira Spahića, odnosno da Izvršnom odboru predložimo Barbareza za selektora. Međutim, prilikom glasanja Vico Zeljković, Ivan Beus i Milorad Sofrenić glasali su za izbor Peteva. Pošto su me preglasali, a ranije smo dogovorili da bude konsenzus, onda sam formalno digao ruku pa smo pred IO izašli sa 4:0 u korist Peteva. I da je Begić bio na sjednici bili bismo preglasani što je sada očito”, pričao je Durić, dodavši:

”Potom, na sjednici IO N/FS BiH nije bilo glasanja jer je bilo očito da Petev neće dobiti dvotrećinsku podršku. Odlučeno je da se sjednica prekine, obave dodatne konsultacije i zakaže nova te da izaberemo selektora za kojeg će biti svi članovi IO N/FS BiH, i to u punom sastavu.”

Na pitanje, da li su ”Bošnjaci dobili instrukcije od Begića da ne glasaju za Peteva i blokiraju njegov izbor”, što su nakon sjednice IO tvrdili Zeljković i Sofrenić, Durić je odgovorio:

”Niko mene ništa nije nagovorio. Jednostavno, kao član Izvršnog odbora imam pravo na mišljenja, a moje mišljenje na današnjoj(op. a. jučerašnjoj) sjednici IO bilo je da je bolje da izaberemo našeg, domaćeg trenera, u ovom slučaju Barbareza. U narednim danima treba spustiti loptu, obaviti dodatne konsultacije predsjednik i potpredsjednici N/FS BiH, pa ako treba i predsjednici entitetskih saveza i da jedinstveni, bez preglasavanja, nađemo najbolje rješenje i izaberemo selektora”.

Durić, kako je istakao, danas nije mogao reći tačan datum nove sjednice IO N/FS BiH na kojoj će se birati selektor državnog ”A” tima.

”Ne znam sada kada će biti. Sigurno neće u narednim danima obzirom da idu pravoslavni blagdani. Vjerovatno nakon što prođu. Trebamo ispoštovati da ljudi obilježe svoje blagdane i onda opet sjednemo. Ponavljam, da u miru, bez tenzija, uz uvažavanja svačijeg mišljenja nađemo najbolje rješenje te da odluka članova IO N/FS BiH tada bude 15:0 za nekog od kandidata za selektora”, kazao je Durić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije