Hadžibajrić: Kako ću pomoći privredi, kako mladima i šta će biti s bazenima

0
N. Katica
Hadžibajrić: Kako ću pomoći privredi, kako mladima i šta će biti s bazenima
Foto: Općina Stari Grad / Ibrahim Hadžibajrić

Načelnik sarajevske Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić pobijedio je i na proteklim lokalnim izborima.

Građani su mu povjerenje prvi put dali 2008. godine, a pobjedu u izboru za načelnika Općine Stari Grad odnio je još tri puta: na lokalnim izborima 2012, 2016, kao i 2020. godine.

U razgovoru za portal Radiosarajevo.ba govorio je o izazovima koje je donijela pandemija koronavirusa, projektima i planovima za budućnost.

"Pandemija je pogodila cijeli svijet, a ekonomske posljedice najviše osjećaju male zemlje poput BiH koje ionako nisu imale razvijenu privredu. Bojim se da će iz ove nevolje velike sile izaći još jače, a male zemlje još slabije, kao što je bio slučaj nakon Drugog svjetskog rata. S finansijskog aspekta može se desiti da 'veliki' postanu još bogatiji, a 'mali' još siromašniji' i to je ono što me brine.

Turizam je jedna od najpogođenijih oblasti, a imajući u vidu da se stanovništvo naše općine najviše oslanja na prihode od turizma, jasno je da su posljedice ogromne. Pokušavamo to ublažiti mjerama koje može donijeti lokalna samouprava, poput umanjenja zakupnina i pomoći socijalno ugroženima, ali smatram da u ovome ključnu ulogu mora odigrati država BiH koja će zaštiti privrednike", kazao nam je Hadžibajrić na početku razgovora.

Pomoć privrednicima

On ističe da Općina stalno prati situaciju na terenu, te pokušavaju pronaći nove načine da pomognu privrednicima iz Starog Grada.

"Do 31. marta ove godine svim privrednicima koji djeluju u općinskim poslovnim prostorima umanjene su zakupnine za 30 posto. Pripremili smo i nove mjere. Svim zanatlijama i obrtnicima koji rade u našim poslovnim prostorima umanjit ćemo zakupnine za 95 posto.

To su djelatnosti: kazandžijska, sahadžijska, brijačka, obućarska, kaligrafska, puškarska i užarska, a ovu pogodnost moći će koristiti tokom prvih sedam mjeseci ove godine. Na ovaj način pokušavamo spasiti stare zanate i obrte od potpunog gašenja na Baščaršiji", poručio je on.

Općina Stari Grad je u prethodnih pet godina finansirala i sufinansirala pokretanje Start up biznisa za oko 30 mladih osoba.

Podrška mladim ljudima neće izostati ni u ovoj godini, istaknuo je načelnik Hadžibajrić i dodao da će sada realizirati novi mehanizam podrške samozapošljavanja mladih ljudi.

"Radi se o projektu održivog zapošljavanja, kroz pružanje finansijske i savjetodavne podrške mladim osobama koje su zainteresovane za realizaciju programa samozapošljavanja. Nacrtom budžeta za 2021. godinu, planirali smo sredstva u iznosu od 130.000 KM za realizaciju programa pokretanja Start up biznisa, odnosno programa za poticaj poduzetništvu i samozapošljavanju mladih.
Drugi značajan program koji ćemo realizovati je stambeno zbrinjavanje. Provodimo procedure dodjele u zakup stanova mladim bračnim parovima po cijenama znatno nižim od komercijalnih. Na taj način ćemo mladim ljudima pomoći da riješe stambeno pitanje", rekao je on.

Novi projekti

Hadžibajrić ističe da će raditi po predizbornom programu, te ispuniti obećanja koja su dali tokom kamapanje.

"Nažalost, niko nije mogao računati na pandemiju koronavirusa i posljedice koje će ona izazvati. Ono što mogu obećati je da će i dalje u fokusu našeg djelovanja biti građani i briga za njih. Projekte ćemo raditi u skladu sa realnim mogućnostima i prilivom sredstava u budžet.

Zadovoljstvo mi je najaviti da smo izradili i usvojili Nacrt Odluke o provođenju Urbanističkog projekta Trg oslobođenja-Alija Izetbegović i da smo do sada ispoštovali predviđenu dinamiku po pitanju ovog projekta.

Urbanističkim projektom smo predvidjeli podzemnu garažu na tri etaže sa, te multifunkcionalni trg sa centralnim spomen-obilježjem poginulim borcima, zatim hotrikulturnim uređenjem, klupama za odmor, kioscima za prodaju novina, stajalištima za bicikle, nadstrešnicama za autobuska stajališta, tablama sa kulturno-historijskim znamenitostima, uz zadržavanje bista bh književnika i izgradnju novog spomen-obilježja Prvoj policijskoj brigadi Stari Grad", kazao je Hadžibajrić.

Bazeni na Bentbaši projekat su koji se već duži niz godina spominje, a načelnik Hadžibajrić je istaknuo da je ovo projekat za koji je potrebna volja i želja i na drugim nivoima vlasti u smislu procedura i odobrenja.

"Naravno, prva stepenica je podrška i odluka Općinskog vijeća Stari Grad koje ranije nije prihvatalo rješenja koja sam im ponudio. Nadajmo se da će se te stvari promijeniti u interesu svih naših građana. Mi ćemo istrajati na tom projektu gdje je u planu jedan poslovno-stambeni projekat sa sportskim sadržajima", zaključio je Hadžibajrić.

Rezultati izbora i budućnost

Stranke okupljene oko Četvorke osvojile su dobar rezultat na proteklim lokalnim izborima. Načelnik Općine Stari Grad prokomentarisao je da li je rezultat na prethodnim izborima pokazatelj da građani žele promjene:

"Na nama je da opravdamo povjerenje građana. U svakom slučaju, nadam se da će to biti najbolji pokazatelj za izbore 2022. godine", kazao je Hadžibajrić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije