Habibović: Masovnijim okupljanjem povratnicima dokazujemo da nisu zaboravljeni

Fena
Habibović: Masovnijim okupljanjem povratnicima dokazujemo da nisu zaboravljeni
/ Foto: Velija Hasanbegović

"Marš mira" jedna je od najvažnijih aktivnosti u okviru obilježavanja 11. jula, godišnjice genocida u Srebrenici, a svake godine u ovoj manifestaciji učestvuje nekoliko hiljada učesnika koji prelaze put dug više od od 100 kilometara od Nezuka do Potočara.

Predsjednik Pododbora "Marš mira 2017“ Munir Habibović kaže da već dvadeset dana rade aktivno na trasi "Marša", a očekuje da će sve pripreme biti završene do 1. jula.

"S članovima Pododbora smo obišli kompletnu trasu od Žepe do Nezuka, trasa je u dobrom stanju i nemamo nekih velikih problema, osim redovnih aktivnosti koje će da uslijede naredne sedmice. Na prošlom sastanku smo se dogovorili da ćemo trasu da pokosimo i obilježimo minska polja i grobnice, sve ono što zahtijeva da bi učesnici "Marša mira" mogli bezbjedno i dostojno da pređu trasu", ističe Habibović.

Navodi da je za 3. juli dogovoreno konačno izviđanje trase i kampova koje će provesti Oružane snage u saradnji s ministarstvima unutrašnjih poslova FBiH i RS da bi teren bio siguran.

"Sve će biti spremno do 4. jula da bi "Marš mira" mogao da krene. Pozivam sve ljude dobre volje i sve koji žele na iskren i dostojanstven način odati počast žrtvama genocida da se prijave na "Marš mira 2017". Masovnijim okupljanjem ujedno dokazujemo povratnicima da nisu zaboravljeni", poručuje Habibović.

Podsjeća da organizirane grupe trebaju da se prijave do 20. juna, a kaže da će ove godine na "Maršu mira“ učestvovati i 115 osoba iz Turske. Jedan od učesnika ovog marša iz Turske je pjevač Haluk Levant koji je snimio pjesmu Oprosti nam Srebrenico, za koju je spot snimljen u Memorijalnom centru Potočari.

"Molimo da se prijave građani u što većem broju, a ostalo je na nama. "Marš mira“ kreće 8. jula iz Nezuka, a neke grupe će da krenu i ranije. I ove godine počast žrvatama genocida će odati i grupe iz Žepe, Vukovara, Bihaća, Goražda i Sarajeva. Sve koji učestvuju pozivamo da se drže kodeksa ponašanja i na dostojanstven način odaju počast žrtvama genocida", istakao je.

Učesnicima "Marša mira" obraćat će se preživjele žrtve genocida, a osim toga imat će priliku da pogledaju film i razgovaraju s ljudima koji su prešli put smrti 1995. godine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije