Podvig / Trčali su od Vukovara do Srebrenice, tačno 227 kilometara

10. 07. 2016. u 14:38:00 Anadolija

Shares: 15

"Trčimo i prenosimo poruku od Ovčare do Srebrenice da se ovako nešto više nikada, nigdje ne desi i da se ne zaboravi ono što se desilo"

Ovako jedan od sudionika objašnjava poduhvat njih četvorice maratonaca koji su danas, nakon pređenih 227 kilometara u proteklih pet dana, iz Vukovara  stigli u Memorijalni centar Potočari.

Elvir Rakipović iz Osijeka već petu godinu u čast stradalih Srebreničana trči maraton prema Potočarima. Ističe kako dionica kojom su prošli nije bila nimalo lagana.

"U ovih pet dana pretrčali smo 227 kilometara u izuzetno teškim uvjetima. Trčimo i prenosimo poruku od Ovčare do Srebrenice da se ovako nešto više nikada, nigdje ne desi i normalno - da se ne zaboravi ono što se desilo", rekao je Rakipović vidno izmoren od maratona.

Najveća nagrada za maraton, kako je istakao, jeste činjenica da su maratonci u svakom gradu i mjestu dočekani sa dobrodošlicom.

"Uspjeli smo, nismo imali problema, svi su nas dobro dočekali gdje god smo došli, od Vinkovaca, Brčkog, Janje... Ostajemo sutra tu. Ono što me najviše dojmilo je da su nas deset kilometara prije Srebrenice dočekale žene, ponudile su nas hladnim sokom i čuo sam da je tu jedna majka koja sutra ukopava svog sina od 21. godinu... Srebrenički cvijet nosim pet godina i poklonio sam toj majci zatim sam od druge žene dobio drugi da dotrčim do Potočara", rekao je Rakipović kroz suze.

U Memorijalnom centru Potočari - Srebrenica u toku su pripreme pred sutrašnji datum, 11. juli, dan sjećanja na Srebreničane koji su izgubili svoje živote tokom genocida koji se dogodio u tom bosanskohercegovačkom gradu 1995. godine. Sutra će na kolektivnoj dženazi vječni smiraj u Potočarima naći novih 127 žrtava. 

NEMA KOMENTARA