Grlić Radman ponovo o BiH: Šta to nije normalno i zbog čega su Hrvati 'žrtve'?

12
Hina
Grlić Radman ponovo o BiH: Šta to nije normalno i zbog čega su Hrvati 'žrtve'?
Foto: EPA-EFE / Gordan Grlić Radman

Šef hrvatske diplomacije Gordan Grlić Radman rekao je da se "teško može" promijeniti izborni zakon u Bosni i Hercegovini prije izbora na jesen, ali smatra da se do izbora treba usuglasiti način popune Doma naroda Federacije BiH.

Grlić Radman je novinarima u centrali HDZ-a rekao da se "teško može" izmijeniti izborni zakon u idućih pet mjeseci, ali smatra da se do izbora 2. oktobra treba usuglasiti način popune gornjeg, nacionalno koncipiranog Doma naroda Federacije BiH.

Grlić Radman je istaknuo da "nije normalno" da Hrvati ne mogu birati svoje predstavnike i da je toj zemlji potreban "demokratski zakon koji će odražavati multinacionalnu prirodu BiH" jer su Hrvati "žrtve" postojećeg izbornog zakona.

Ne propustite: Njemačka violinistica Mira Foron na koncertu Sarajevske filharmonije

Ne propustite: Njemačka violinistica Mira Foron na koncertu Sarajevske filharmonije

Dragan Čović i Bakir Izetbegović, čelnici vodećih stranaka Hrvata i Bošnjaka u BiH, susreli su se u subotu s predsjednikom Europskog vijeća Charlesom Michelom.

Složili su se da će prije sjednice Europskog vijeća u junu pokušali usuglasiti dokument, čime bi ubrzali europski put te zemlje i riješili prijepore oko provedbe jesenskih izbora.

"Prvi put u povijesti BiH je u fokusu Europske unije. Niko se nije bavio BiH, niko nije zapravo razumio pitanje kompleksnog siatema BiH. Niko nije razumio multinacionalnu narav BiH. Nije dovoljno osvješćivan loš položaj hrvatskog naroda u BiH u ranijim vladama", rekao je Grlić Radman.

Posjet Charlesa Michela susjednoj zemlji može se nazvati "povijesnim činom", smatra Grlić Radman. "Michel je pokazao spremnost, zainteresiranost da se o BiH razgovara", dodao je.

Dodao je da BiH u "EU i NATO ne može ući disfunkcionalna" te da će na njezinom putu biti ključna reforma izbornog zakona.

Na upit novinara da komentira fotografiju srpskog predsjednika Aleksandra Vučića i Charlesa Michela s ćevapima, kratko je rekao da je "protokol odredio domaćin".

Srbija se još uvijek opire sankcijama Rusiji, a Grlić Radman smatra da se "Srbija mora odrediti" te na putu prema EU "mora slijediti zajedničku vanjsku i sigurnosnu politiku".

"Srbija ne može sjediti na dva stolca, čak neko govori i u Vijeću za vanjske poslove, i na tri stolca. Mora se jasno opredijeliti u ukrajinskoj krizi, mora vidljivo snažno osuditi rusku agresiju, uvesti sankcije", rekao je Grlić Radman.

Hrvatski ministar je otkrio da među nekim članicama Unije vlada raspoloženje da se "suspendiraju pregovori Srbije s EU". To bi bilo loše za stabilnost zapadnog Balkana, dodao je.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (12)

/ Povezano

/ Najnovije