Granična policija za RSA: Evo koja je procedura ulaska Kineza iz Wuhana u BiH

E. H.
Granična policija za RSA: Evo koja je procedura ulaska Kineza iz Wuhana u BiH
Foto: Arhiv / Granična policija BiH

Granična policija Bosne i Hercegovine do sada nije dobila nikakvo posebno uputstvo kako postupati s kineskim turistima iz Wuhana koji namjeravaju posjetiti našu državu, kazala je za portal Radiosarajevo.ba glasnogovornica ove institucije Franka Vican.

Granična policija BiH - undefined

Foto: Arhiv: Granična policija BiH

Dakle, prema turistima iz Kine neće se poduzimati bilo kakve posebne mjere.

„Nemamo mjere, nemamo službeni stav i postupat ćemo prema Zakonu o strancima“, Dodala je Franka Vican.

Ministrica Gudeljević o kineskim turistima: Zabrinuti smo, ali pratimo situaciju!

Kako je istaknuto na stranici Ministarstva vanjskih poslova BiH „državljani Narodne Republike Kine, nosioci važećih običnih pasoša oslobođeni su obaveze pribavljanja vize za ulazak, izlazak, boravak ili tranzit preko teritorije BiH u periodu boravka do 90 dana u bilo kojem periodu od 180 dana koji podrazumijeva uzimanje u obzir periodа od 180 dana koji prethodi svakom danu boravka“.

Vican nam je pojasnila da na snazi je odluka da turisti iz područja zahvaćenih gripom moraju ipak imati potvrdu o cijepljenju.

„Budući da turisti dolaze iz takvog područja, bit će potrebno da pokažu i spomenutu potvrdu inače im može biti odbijen ulazak u Bosnu i Hercegovinu“, naglasila je Vican.

Kako nezvanično saznajemo, nadležne istitucije BiH već pripremaju određeno uputstvo koje će biti proslijeđeno Graničnoj policiji na postupanje.

Podsjećamo, pomenuta grupa turista jučer je avionom sletila u Milano, gdje je je obavljen screening stanja organizma. Nakon toga su se zaputili u Hrvatsku, gdje su obišli Plitvička jezera, a planirano je da putovanje nastave obilaskom Zadra i Dubrovnika.

Kineski turisti iz Wuhana nakon Plitvica preko Dubrovnika stižu u BiH

Nakon toga se očekuje da bi mogli doći u BiH, mada za sada nije poznato koju destinaciju bi mogli posjetiti u našoj zemlji.

Kao što je poznato, smrtonosni koronavirus je krenuo upravo iz provincije Wuhan. Do sada je zbog ovog virusa umrlo više od 50 ljudi u Kini, a zabilježeni su slučajevi koronavirusa i u SAD, Kanadi, Francuskoj i drugim državama.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije