Gradsko vijeće ipak razmatralo: Povećan kapital JP "Sarajevo" za 25.000 KM

Fena
Gradsko vijeće ipak razmatralo: Povećan kapital JP "Sarajevo" za 25.000 KM
Foto: Fena / Sa sjednice Gradskog vijeća

Usvajanjem Odluke o dopunama Poslovnika Gradskog vijeća Grada Sarajeva, na današnjoj sjednici zakazanoj po hitnom postupku, omogućeno je da se sjednice Gradskog vijeća Grada Sarajeva održavaju elektronskim putem, u slučaju proglašenog stanja prirodne i druge nesreće, te vanrednog stanja kada je fizičko okupljanje vijećnika onemogućeno zbog zdravstveno-sigurnosnih razloga.

Vijećnici su dali saglasnost i Odluku o povećanju osnovnog kapitala Javnog preduzeća "Sarajevo". Osnovni kapital društva će, nakon povećanja od 25.000 KM, iznositi 26.000 KM.

Vijećnik Denis Stojnić prethodno je, putem e-maila s obzirom da se nalazi u Holandiji, zatražio da s dnevnog reda bude skinuta ova tačka, kao i davanje saglasnosti na izmjene Statuta preduzeća "Sarajevo". 

"S obzirom da ste sjednicu najavili kao hitnu, molim Vas da nam objasnite i karakter hitnosti za tačke 2. i 3. pa i tačke 4. U ovim okolnostima davati saglasnost na Odluku o povećanju osnovnog kapitala JP Sarajevo d.o.o. kao i razmatrati Odluku o davanju saglasnosti o izmjenama statuta JP Sarajevo d.o.o. je, blago rečeno, neprihvatljivo, te iste tačke trebaju biti skinute sa dnevnog reda i biti predmet rasprave u redovnoj proceduri.

Također, nije mi jasno, zašto su uposlenicima JP Sarajevo smanjene plaće na minimalac, a novac se troši na ličnu promociju gradonačelnika? Da li to znači da je lična promocija Abdulaha Skake važnija od ljudi koji rade u navedenom preduzeću i njihovih porodica", pitao je Stojnić.

Tražio je i odgovor na pitanja na koji način, u koje svrhe i koliko novca je potrošeno za vrijeme trajanja pandemije koronavirusa "da možda ne nađemo neku radnju koja je za SIPA-u i Tužilaštvo".

No, povećanje osnovnog kapitala JP "Sarajevo" nije skinuto s dnevnog reda.

Gradsko vijeće je usvojilo i Odluku o izmjenama i dopunama Odluke o osnivanju Javne ustanove "Muzej savremene umjetnosti ARSA AEVI Sarajevo" kojom se mijenja naziv i sjedište te javne ustanove i proširuje njena nadležnost.

Osim djelatnosti upravljanja kolekcijom ARS AEVI, Javna ustanova "Gradski muzeji" Sarajevo će upravljati i eksponatima XIV Zimskih olimpijskih igara održanih u Sarajevu 1984. godine i EYOF 2019., čime će se dodatno obogatiti umjetnička i kulturna djelatnost i turistička ponuda grada Sarajeva, a istovremeno povećati potencijal ostvarivanja vlastitih prihoda ove javne ustanove, saopćeno je iz Gradskog vijeća Grada Sarajeva.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije