Benjamina Karić: Hvala vam što ste se u najtežim vremenima borili za istinu

3
Radiosarajevo.ba
Benjamina Karić: Hvala vam što ste se u najtežim vremenima borili za istinu
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / 29. godišnjica postrojavanja

Danas se obilježava 29. godišnjica postrojavanja Prve brigade policije Stari Grad na Trgu oslobođenja - Alija Izetbegović.

Jedan od učesnika i svjedoka ovih događaja koji su se dešavali tih sudbonosnih dana maja 1992. godine je i Dragan Mioković kazao je danas da se tog 18. maja 1992. godine na ovom mjestu postrojilo 750 policajca kao prve legalne, organizovane i naoružane formacije.

"Mi smo na taj način poslali poruku građanima Sarajeva, da Grad ima ko da brani, onima koji su tada već napravili opsadu grada, pokazali da njihovi planovi i neće ići baš tako lako kako su zamislili, ova brigada je ratovala do kraja rata i svoj ratni put je završila u Krajini.

43 čovjeka su dala život za BiH, a ono na šta smo posebno ponosni je da od nas otprilike 1000 niko nikada nije ni istraživan, a kamoli osumnjičen za bilo kakav ratni zločin", poručio je Mioković.

Gradonačelnica Sarajeva, Benjamina Karić kazala je danas okupljenim da osjeća posebnu čast i odgovornost što se nalazi na ovom mjestu.

"Dragi policajci, hvala vam što ste se u najtežim vremenima borili za historiju, istinu i što ste se izborili za svaki život u Starom Gradu u našem dragom Sarajevu i u našoj BiH.

To posebno meni koja sam rođena u osvit rata 1992. godine, znači izuzetno puno. Zato što znam da ste vi utrli put i napravili dobre temelje, da se mi kao mlada generacija odužimo ne samo vama, nego svim onim generacijama koje su se historijom borile za sve ono što je dobro i pravedno", poručila je Benjamina.

Ona je istaknula da njena pravda i borba nije politike, već da je to istina.

"Grad Srajevo na čelu sa mnom će se boriti za istinu. Želim poručiti da 44 izgubljena života nisu bila uzaludna, mi osjećamo odgovornost, osjećamo veliku privilegiju što danas pod ovim nebom i mi imamo priliku da udahnemo zrak, da govorimo i nešto uradimo za našu domovinu.

Hvala svima koji su danas ovdje, ovo je znak da smo zato jaki ovo je znak da našu djecu učimo pravim vrijednostima i ne želim da ovo shvatite kao obraćenje gradonačelnice, obraćam se kao grđanka, kao majka i neko ko istinski voli svoju zemlji i ko se želi boriti da naša djeca uživaju u svemu onome za šta se i Prva policijska brigada Općine Stari Grad izborila", zaključila je Benjamina.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije