Građanima BiH od danas otvorena vrata Njemačke: Novi zakon stupa na snagu

Radiosarajevo.ba
Građanima BiH od danas otvorena vrata Njemačke: Novi zakon stupa na snagu
Foto: IT Academy / Ilustracija

S jugoistoka Europe u Njemačku godišnje odlazi više od 100.000 radnika, a danas, 1. marta, u Njemačkoj stupa na snagu novi zakon, koji državljanima zemalja koje nisu članice EU-a olakšava zaposlenje u Njemačkoj.

Novi zakon za useljavanje je ustupak njemačke vlade poslodavcima, kako bi se u Njemačku brzo i bez birokracije mogla dovoditi kvalificirana radna snaga i to ne samo iz zemalja Europske unije. U mnogim branšama bilježi se manjak stručnog kadra. Mnoge kompanije zbog nedostatka radnika ne mogu preuzimati nove narudžbe i trpe ogromnu financijsku štetu, javlja Deutsche Welle

Novi zakon ukida barijeru po kojoj je u traženju posla prednost imao Nijemac ili građanin Europske unije. Ta provjera je trajala dugo i zbog toga se na odgovor njemačke ambasade odnosno konzulata čekalo i po godinu dana.

Sada konzularno predstavništvo, nakon što neki građanin npr. iz BiH postavi molbu za vizu, ima rok od tri sedmice da pošalje upit Saveznom uredu za rad i zapošljavanje, koji onda, po novom zakonu, više ne vrši provjere ima li na uredu za zapošljavanje neko iz Njemačke koji je podesan za taj posao, nego u roku od tri sedmice mora odgovoriti na upit ambasade. Ako ne odgovori onda se smatra da je saglasnost izdana. Dakle cijeli postupak sada traje najviše šest sedmica.

Zakon koji je na snagu stupio 1. marta podrazumijeva i ubrzani postupak, po kojem budući njemački poslodavac, uz punomoć radnika, može zastupati njegove interese i pregovarati s nadležnim uredom za strance. Kada se prikupe sve potrebne dozvole, ured za strance mora informirati njemačko veleposlanstvo koja onda u roku od tri dana mora izdati ulaznu vizu.

Ostatak teksta možete pročitati OVDJE

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije