Sve što je potrebno za posao u Njemačkoj: Objavljeni detalji zakona o useljavanju

Radiosarajevo.ba
Sve što je potrebno za posao u Njemačkoj: Objavljeni detalji zakona o useljavanju
Arhiv / Ilustracija (Na slici nije prikazan događaj iz teksta)

Njemačka treba stranu radnu snagu. Stephan Mayer, državni sekretar njemačkog Ministarstva unutarnjih poslova, eksluzivno je za Deutsche Welle govorio o detaljima novog zakona o useljavanju stranih radnika u ovu državu.

On je, između ostalog, za ovaj portal kazao da je uvjeren da Njemačka već danas ima jedan moderan i ka budućnosti orijentiran useljenički zakon, ali primjetan je manjak stručnjaka u mnogim segmentima i zato ćemo im omogućiti useljavanje i dolazak u Njemačku u svrhu potrage za radnim mjestom, ali i mjestom za stručnu naobrazbu. 

"Ovim zakonom se po prvi puta uvodi jedan jedinstveni pojam stručnjaka. A ubuduće se više neće primjenjivati pravilo po kojem prednost pri zapošljavanju ima državljanin Njemačke ili neke druge zemlje Europske unije. Također se ukida i lista tzv. deficitarnih zanimanja tako da će se sve grupe zaposlenih tretirati na isti način", rekao je Mayer za Deutsche Welle

Stephan Mayer, državni sekretar njemačkog Ministarstva unutarnjih poslova - undefined

DW: Stephan Mayer, državni sekretar njemačkog Ministarstva unutarnjih poslova

Na pitanje šta to znači kvalificirani radnici, koju školsku spremu mora imati jedan takav kandidat, Mayer je rekao:

"Na prvom mjestu nam je važno da stručnu kvalifikaciju izjednačimo s akademskom naobrazbom. Dakle svako onaj ko u svojoj domovini stekao kvalifikaciju koja je ravnopravna standardima koji vrijede u Njemačkoj za tu vrstu kvalifikacije, može se prema novom zakonu pod olakšanim okolnostima useliti u Njemačku sa svrhom zaposlenja ili kako bi tražio prikladan posao. Važno nam je da osobe raspolažu dobrim poznavanjem njemačkog jezika, u nekim područjima je dovoljno temeljno poznavanje jezika. Za zapošljavanje je dovoljna razina njemačkog B1, za mjesto u izobrazbi B2".

O ispitivanju kvalifikacija i stepenu poznavanja jezika, Mayer kaže: 

"Nama je važno da se uvjeti za dolazak u Njemačku provjere prije planiranog dolaska. To će se obavljati preko diplomatskih predstavništava. Tu treba napomenuti da postoji i mogućnost dokvalifikacije u Njemačkoj. Znači ako neki stupanj kvalifikacije nije dovoljan za izdavanje dozvole za useljavanje u svrhu rada onda se tom kandidatu može omogućiti da potrebnu dodatnu kvalifikaciju stekne i u Njemačkoj".

Ostatak teksta možete pročitati OVDJE.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije