KS / Građani sami krenuli pred Parlament: Počeo protest zbog djece iz Pazarića!

20. 11. 2019. u 14:15:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 7576

Nakon što su danas objavljeni uznemirujući materijali i dokazi o stanju u kojem se nalaze djeca štićenici Zavoda u Pazariću građani Sarajeva organizirali su protest ispred zgrade Parlamenta na Skenderiji.

Parlament FBiH odbio da raspravlja o Pazariću: Evo ko je glasao protiv

Većina zastupnika u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH nije prihvatila prijedlog šefice Kluba Naše stranke Sabine Ćudić da se na dnevnom redu nađe informacija o stanju u Zavodu Pazarić. Ovu informaciju za portal Radiosarajevo.ba potvrdila je Sabina Ćudić.

"Vlada već godinama sistematski ugrožava živote i dobrobit štićenika Zavoda u Pazariću. Danas su odbili da na sjednici rasravljaju o užasnim uslovima i fizičkom nasilju kojem su maloljetni štićenici svakodnevno izloženi. Vrijeme je za protest", poručili su građani preko društvene mreže Facebook preko kojeg su organizirani protesti.

Manja skupina građana okupila se ispred zgrade Parlamenta Federacije BiH kako bi izrazili nezadovoljstvo time što je Parlament FBiH odbio da raspravlja o stanju u Pazariću. Građani koji su se okupili ispred Parlamenta Federacije BiH kazali su kako ih zgrozile slike koje su jutros predočene javnosti.

"Ovo je nečuveno da se ovo radi djeci u našem Sarajevu i našoj djeci. Ovo je za nas uvreda, a uvreda je i za sve", kazali su okupljeni.
 
Trenutno je ispred zgrade Parlamenta Federacije BiH oko dvadesetak građana koji su se mirno okupili kako bi izrazili svoje nezadovoljstvo nakon što je jutros javnosti predočeno da se djeca u Zavodu Pazarić vežu za krevete i radijatore.
 

Podsjećamo, Sabina Ćudić je danas prezentirala šokantne detalje o tretmanu štićenika, a posebno djece u Zavodu za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine Pazarić. 

Ćudić predstavila šokantne detalje iz Zavoda Pazarić: Djeca vezana za radijatore

Novi uznemirujući materijali i dokazi o stanju u kojem se nalaze djeca štićenici Zavoda u Pazariću, glasi naziv press konferencije koju je zakazala Naša stranka. Na press konferenciji govorila je Sabina Ćudić, poslanica Naše stranke u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH.

„Prilikom glasanja za ovu tačku SDA, HDZ i DF su bili dijelom suzdržani, a dijelom protiv prijedloga, SBB je velikim dijelom bio za, jednako kao i SDP i Naša stranka“, kazala nam je Ćudić.

Na fotografijama koje je prethodno dostavila medijima vidi se kako su djeca vezana za namještaj i radijatore. Nekima su ruke vezane iza leđa, mnoga djeca u takvom položaju provode veći dio dana i čitavu noć, te su zbog takvog tretmana kod njih zabilježene fizičke povrede i pogoršano psihičko stanje.

Dok traje sjednica Predstavničkog doma Parlamenta FBiH, ambasador Velike Britanije u BiH Matthew Field na svom Twitter profilu objavio je da je šokiran fotografijama koje je danas pokazala Ćudić.

"Šokiran sam ovim slikama i spoznajom da se može ovako prema djeci ophoditi. A vidjeti ovo danas, na Međunarodni dan djeteta, je još gore", napisao je Field.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA