Građani oprez: Zagađenje zraka je veliko, najgore u Sarajevu

Radiosarajevo.ba
Građani oprez: Zagađenje zraka je veliko, najgore u Sarajevu

Zrak u Sarajevu i još nekoliko gradova Bosne i Hercegovine je nezdrav. Na oprezu moraju biti svi građani, posebno oni koji imaju zdravstvene probleme.

Podaci objavljeni na web stranici Eko Akcije pokazuju da je indeks kvaliteta zraka na području i u blizini sarajevskog naselja Bjelave iznosi 210 - vrlo nezdrav.

Zrak u drugim dijelovima bosanskohercegovačke prijestolnice ne neznatno manje zagađen. Indeks izmjeren na mjernoj stanici kod Ambasade Sjedinjenih Američkih Država iznosi 197 - nezdrav, na Otoci 172 - nezdrav i kod Vijećnice 157 - nezdrav.

Monitor mjerne stanice na Ilidži je i danas u kvaru.

Indeks izmjeren u Ilijašu kod Sarajeva je 173 - nezdrav.

Nešto bolje stanje je u Zenici gdje je zrak također okarakterisan kao nezdrav u većem dijelu grada. Izmjereni indeksi su nešto niži.

Mjerna stanica u zeničkom naselju Vranduk je izmjerila indeks 161 - nezdrav, u Radakovu 152 - nezdrav i u Bristu 137 - nezdrav za osjetljive grupe.

U Tuzli i Zenici je najpovoljnije stanje. Zrak je okarakterisan kao umjereno zagađen.

Podaci o zagađenju zraka u Visokom nisu poznati zbog kvara na serveru Federalnog hidrometeorološkog zavoda, navodi Eko Akcija. U ovom gradu je u posljednjih nekoliko  dana zrak bio među najzagađenijim u odnosu na ostale dijelove Bosne i Hercegovine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije