"Građani koji imaju loš želudac neka ne prate sjednicu NSRS u ponedjeljak"

Fena
"Građani koji imaju loš želudac neka ne prate sjednicu NSRS u ponedjeljak"
Fena / Sa sjednice

Opozicija u RS-u protiv je posebne sjednice entitetskog parlamenta, na kojoj bi u ponedjeljak, 1.juna, trebalo da se zauzme stav o Rezoluciji o poštovanju žrtava fašističkog režima i pokreta.

Dokument je usvojio Predstavnički dom Parlamenta BiH, a raspravu o njemu zatražila je jedina trećina poslanika vladajuće većine u Narodnoj skupštini RS.

Šef Kluba poslanika Partije demokratskog progresa (PDP) Perica Bundalo smatra da će to biti jedna od težih posebnih sjednica NSRS-a, ne samo u ovom sazivu te da će, kako kaže, produbiti svađe i sukobe unutar političkih partija.

"Suštinsko pitanje je kome i zašto treba ova sjednica, koja će doprinijeti daljnjem urušavanju dostojanstva Narodne skupštine te povjerenja građana u zakonodavno tijelo u RS", rekao je Bundalo u izjavi novinarima u Banjoj Luci.

On smatra da su stranke sa srpskim predznakom trebalo da pokušaju postići jedinstvo o tom dokumentu, iako nije veliki optimista da će do toga doći i u ponedjeljak. Ističe da je Narodna skupština RS-a u oktobru 2015.godine donijela deklaraciju o ustaškom zločinu genocida.

"Lično pozivam građane, koji imaju lošiji želudac ili su emotivniji, da ne prate sjednicu u ponedjeljak", rekao je Bundalo.

U SDS-u također smatraju da je sjednica parlamenta RS-a nepotrebna: "Na posebnoj sjednici potrebno je raspraviti činjenicu zbog čega Sifet Podžić dolazi u Banja Luku da knjiži aerodrom Mahovljane i Kasarnu „Kozara“, stratešku imovinu RS-a, a ne rezoluciju za koju je SDS imao saglasnost Srpske pravoslavne crkve", istakao je danas Miladin Stanić, šef Kluba poslanika SDS u Narodnoj skupštini RS.

Stanić je naglasio da SNSD još samo nije počeo sazivati posebne sjednice Narodne skupštine o tome "da li se neki poslanik SDS-a nepropisno parkirao u Sarajevu".

Poslanik SNSD-a u Narodnoj skupštini RS-a Srđan Mazalica smatra da je potrebna posebna sjednica o „Rezoluciji o poštovanju žrtava fašističkog režima i pokreta“. Mazalica je rekao novinarima da je ta tema potpuno bespotrebno otvorena.

"Parlamentarna skupština BiH nije trebalo da usvaja rezoluciju vezano za određene istorijske događaje i u vezi s žrtvama u Drugom svjetskom ratu, jer o tome ne može da postoji saglanost sva tri konstitutivna naroda u BiH. Usvojena rezolucija je revizionistička i izuzetno štetna za srpski narod i RS" rekao je Mazalica.

Zahtjev za održavanje posebne sjednice Narodne skupštine Republike Srpske potpisali su poslanici klubova SNSD-a, DNS-a, DEMOS-a, SPS-a, Ujedinjene Srpske, NDP-a, poslaničke grupe Socijalističke partije i dva nezavisna poslanika.

U obrazloženju zahtjeva za sjednicu potpisani poslanici navode da je „neprihvatljiv i sam naziv Rezolucije, jer kvalifikuje fašističke režime i pokrete kao agresore, a ne Nezavisnu Državu Hrvatsku, koja je zvanično provodila sistematsko iseljavanje, pokrštavanje i ubijanje Srba“: "Tražimo da NRS na posebnoj sjednici zauzme stav po ovom veoma značajnom pitanju po RS i srpski narod u cjelini."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije