Građani Foče razočarani: Načelnik se nije pojavio na sjednici o MHE

Radiosarajevo.ba
Građani Foče razočarani: Načelnik se nije pojavio na sjednici o MHE
Foto: UG Bjelava / Protest, Foca

Građani Foče su se trebali na današnjoj sjednici Skupštine Opštine Foča obratiti odbornicima i predstavnicima lokalne izvršne vlasti sa zahtjevima za obustavu radova na izgradnji mHE na rijekama Bjelava, Mala i Velika Bjelava. Ali, zbog nedostatska kvoruma, sjednica je otkazana.

Udruženje građana "Bjelava" poručuje da se u posljednjih deset godina nije desilo da se ni načelnik ni većina odbornika uopšte ne pojave.

Napominju da su se treća i peta tačka dnevnog reda današnje sjednice trebale odnositi na izgradnju mHE "Bjelava", a da su građani Foče trebali da upoznaju odbornike o neregularnostima uočenih u ovom slučaju.

Pored toga, plan je bio predložiti usvajanje deklaracije "Opština protiv izgradnje malih hidroelektrana", koji je u skladu s Arhuskomkonvencijomusvojenom 25.06.1998. godine i Deklaracijom o zaštiti rijeka Zapadnog Balkana koja je usvojena 28.09.2019. godine, kao i odlukama o moratorijumu na gradnju mHE koje usvajaju opštine u blizini.

Podsjetimo, UG "Bjelava" pokrenula je inicijativu na osnovu prikupljenih potpisa velikog broja građana, a u skladu sa Zakonom i Statutom opštine Foča za zakazivanjem Posebne sjednice SO na kojoj bi se raspravljalo o problematici izgradnje mHE na teritoriji opštine Foča.

Njihov zahtjev je odbijen, a umjesto toga, na današnjem dnevnom redu planirana je tačka koja se zove "Informacija o aktivnostima na izgradnji mHE "Bjelava", na prijedlog Odjeljenja za prostorno uređenje.

Iz ovog Udruženja napominju da je druga tačka dnevnog reda "Prijedlog odluke kojom se ustupa zemljište opštine Foča za polaganje podzemnog cjevovoda radi izgradnje mHE Bjelava".

Nezadovoljni građani Foče su svojim performansima na Trgu Kralja Petra I ukazali na mnoge nepravilnosti i propuste u slučaju izgradnje mHE na rijekama Bjelava, Mala i Velika Bjelava.

"Ovim aktivnostima želimo da ponovo ukažemo da se radovi izvode bez potrebnih dozvola, da prilikom dodjele koncesije nije ispoštovan stav 3 javnog poziva u kojem stoji da je ponuđač dužan da prilikom izrade studija uvaži mišljenje Opštine Foča, odnosno preduzeća 'Izvor' a.d. Foča od 20.6.2016. godine i 17.3.2017. godine", napominju iz Udruženja.

Kažu da je u ovom mišljenju jasno iskazana primjedba na gradnju planiranih mHE zbog ugroženosti gradskog vodovoda, a investitor nije dostavio studiju sa uvažavanjem svih uslova iz ovog mišljenja.

"Naročito smo zabrinuti zbog probijanja trase za cjevovod duž toka rijeke Velike Bjelave u zoni zaštite gradskog vodovoda. Također, u ovom slučaju nisu riješeni ni imovinsko-pravni odnosi što je jedan od uslova za dobijanje dozvole za geološka istraživanja", ističe Jovan Drakul , predstavnik Udruženja građana Bjelava.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije