Obustavljena izgradnja MHE "Kadino vrelo" na rijeci Prači

Radiosarajevo.ba
Obustavljena izgradnja MHE "Kadino vrelo" na rijeci Prači
Foto: Paljanske Novosti / Sa sjednice Skupštine opštine Pale

Na sjednici Skupštine opštine Pale koja je održana danas, usvojena je odluka o izvršenju vansudskog poravnanja sa investitorom mini – hidroelektrane „Kadino vrelo“ na rijeci Prači, kojom će biti poništena građevinska dozvola i obustavljena izgradnja ove mini–hidroelektrane.

Načelnik opštine Pale Boško Jugović rekao je novinarima da će Opština investitoru isplatiti dosadašnje troškove, kako bi obustavio rad, čime će biti izbjegnut sudski proces, prenosi portal Paljanske novosti.

„Napravljen je previd još davne 2011. godine, kada se neoprezno ušlo u izdavanje prvih dokumenata i na taj način su investitori dobili zeleno svjetlo da uđu u izgradnju. U tim prethodnim mandatima, narod nije obratio pažnju i nije znao koliko to znači za ekologiju. Nama je primarno bilo da, prije svega, zaštitimo prirodu, i buđenjem ekološke svijesti građana koji su pokrenuli niz aktivnosti i inicijativa i skrenuli nam pažnju, ja sam, kao načelnik, samo mogao da stanem na stranu naroda i da učinim najbolje što sam mogao.

Ovom prilikom želim da se zahvalim svim stanovnicima Vrhprače i Podgraba, kao i ostalima koji su uvidjeli da mini hidroelektrana može da bude problem. Ovim sam izvršio svoje obećanje i obavezu prema njima da će to biti riješeno na najbolji mogući način“, dodao je načelnik Jugović.

Političke partije opozicije podržale su ovu tačku dnevnog reda, ali su zahtijevale posebnu sjednicu Skupštine opštine kako bi, prema njihovim riječima, do tada bila formirana komisija i stručnjaci procijenili da li je nagodba rješenje problema.

„Na prošloj sjednici donijeli smo zaključak da se ispitaju svi relevantni pokazatelji kako bi nam dali smjernice šta mi treba da uradimo i na koji način da postupimo, a danas je pred nama bio prijedlog vansudskog poravnanja, bez detaljne analize. Mi smo  ispred Kluba PDP – a i SDS – a imali prijedlog Zaključka da se ipak formira komisija na bazi struke i prava kako bi to jednostavno bilo pravno što čistije. Drago nam je što je izgradnja stopirana, jer bi išla na štetu građana opštine Pale i prirodnog ambijenta“, rekao je šef Kluba odbornika PDP-a Igor Tošić.

Podsjećamo, firma „Strom Energija doo“ iz Pala počela je 16. aprila izgradnju mini – hidroelektrane „Kadino vrelo“ na rijeci Prači, u mjestu Vrhprača, što je naišlo na neodobravanje javnosti, zbog čega su se nezadovoljni građani obratili za pomoć i podršku načelniku Jugoviću.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije