U jeku borbe s virusom: Ubrzana gradnja mini hidroelektrana, neke bez dozvole

Radiosarajevo.ba
U jeku borbe s virusom: Ubrzana gradnja mini hidroelektrana, neke bez dozvole

Dok širom zemlje i svijeta traje borba protiv koronavirusa i na snazi su različite mjere karantina, na pet lokacija južno od Sarajeva počela je izgradnja malih hidroelektrana (MHE).

Kako se navodi u saopćenju Koalicije za zaštitu rijeka u BiH, i organizacija Riverwatch i EuroNatur, neke od ovih elektrana nemaju dozvole za gradnju, prenosi Balkan Green Energy News.

Kriza zbog virusa COVID-19 predstavlja prijetnju "Plavom srcu Evrope" – jedinstvenim rijekama na Balkanu, upozoravaju nevladine organizacije, dodajući da investitori sve više koriste neobičnu situaciju da u tajnosti grade kontroverzne hidroenergetske projekte.

MHE Mala Bjelava - undefined

MHE Mala Bjelava (Foto: Robert Oroz)

Konkretno, riječ je o gradilištima na rijekama Bjelava, Mala Bjelava, Vrhovinska, Željeznica i Prača, koje su primjeri netaknute i izuzetne ljepote. Izgradnja MHE na Vrhovinskoj rijeci je nezakonita, jer za njenu izgradnju nije izdata nijedna dozvola, tvrde nevladine organizacije.

Osim toga, građevinski radovi na svim projektima se izvode bez zakonski obaveznog nadzora, jer inspektori na gradilištu nisu prisutni zbog pandemije.

Inače, izgradnja mini hidroelektrana je godinama veliki problem za cijeli region – BiH, Crnu Goru, Srbiju, Sjevernu Makedoniju…

Koalicija za zaštitu rijeka u Bosni i Hercegovini i kampanja "Sačuvajmo plavo srce Evrope" (Save the Blue Heart of Europe) pozivaju predstavnike vlasti da obustave izgradnju brana i hitno uvedu moratorijum na izgradnju MHE, kao i na odobravanja gradnje novih ovakvih elektrana.

"Vanredno stanje ne smije biti izgovor, već povod za solidarnost i racionalno korištenje naših resursa", rekao je Redžib Skomorac iz NVO Centar za životnu sredinu.

Ulrich Eichelmann, predstavnik organizacije Riverwatch i koordinator kampanje Sačuvajmo plavo srce Evrope, izjavio je da investitori koriste ovu jedinstvenu priliku za izgradnju građevina koje predstavljaju osnove budućih elektrana bez neugodnih inspekcija ili protesta stanovnika i ekoloških organizacija.

"Oko Sarajeva se, skriveno od javnosti, ubrzano mijenjaju regulacioni planovi, koji omogućavaju nastavak uništavanja vodozaštitne zone, što će trajno ugroziti izvore pitke vode za polumilionski grad. To je vjerovatno tek početak, a vakuum u javnom životu omogućava polutajno pustošenje naših prirodnih resursa, pri čemu mi nemamo nikakvog načina da učestvujemo kroz javne rasprave i uvide, kao ni da to spriječimo", poručuje Anes Podić iz NVO Eko Akcija.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije