Priroda ili energija: Priča njemačke televizije o gradnji mini hidrocentrala u BiH

J. M.
Priroda ili energija: Priča njemačke televizije o gradnji mini hidrocentrala u BiH
Printscreen / Naza Spahić iz Građanske inicijativa protiv mini hidrocentrale Doljanka

Doljanka je rijeka čije ime mještani jednostavno prevode. To ne znači ništa drugo nego "rijeka u dolini", izvještava u svojoj reportaži ARD, njemački javni servis.

Tok Doljanke vodi 18 kilometara kroz planine na jugozapadu Bosne i Hercegovine. Donedavno je samo lokalno stanovništvo poznavalo rijeku i netaknutu prirodu, a sada dolina puni naslovnice u cijeloj zemlji.

Ko god se vozi ovim krajem, odmah će shvatiti zašto: Umjesto nježnog žubora rijeke i povremenih alpskih ugođaja zatičemo buku bagera i građevinskih mašina. Na ovom gradilištu, koje se proteže više od kilometra duž toka Doljanke, gradi se mini hidroelektrana. 

Trebala bi donijeti 4,5 megawatta obnovljive energije, generirane vodama Doljanke.  "Snimanje i fotografiranje zabranjeno", piše na velikim panoima, iako je lokacija na javnom putu.

Za Dženana Šašića gradilište je katastrofa. Ovaj 22-godišnjak je odrastao u malom selu na Doljanki, a sada živi i radi u Sarajevu. Za njega je rijeka uvijek bila raj prirode koji će biti uništen izgradnjom elektrane.

dzenan_sasic_ptsc.jpg - undefined

Dženan Šašić

"Rijeka je u ovom trenutku prirodno mrijestište riječne pastrve, koja je ugrožena izgradnjom mini hidroelektrane. Samo nekoliko metara odavde je naše nekadašnje kupalište, gdje smo išli na izlete, provodili praznike, slavili rođendane", govori Dženan.

Sve to sada pripada prošlosti, voda je već zagađena gradilištem. A kad se podzemne turbine prvi put puste u pogon, riječno će se korito potpuno osušiti na dužini od nekoliko metara, priča Dženan.

Neki ne vole kritičare. Mišićavi zaštitari gradilišta stoje s druge strane rijeke i sumnjičavo gledaju oko sebe. Nije im do zabave, jasno daju do znanja dok sa sobom vode pse čuvare. Kad god smo se pojavili da razgovaramo s ljudima, bili su u blizini.

doljanka_03.jpg - undefined

Printscreen

Do jedne osobe se ne može doći jer ne želi dati intervju. To je Mirza Teletović koji je, poput Dženana Šašića, odrastao na Doljanki. Teletović je kao košarkaš u SAD-u postao superzvijezda. On je bosanskohercegovački Dirk Nowitzki. 

"Teletović želi uložiti novac u svoju domovinu", objašnjenje je koje prati gradnju elektrane na Doljanki, vrijedne nekoliko miliona eura. 

"Energija donosi radna mjesta", bio je jedan od njegovih argumenata. Općina je odobrila gradnju još 2015. Kako je do toga došlo, niko ne želi objasniti: Zahtjevi za intervju gradonačelniku ostaju bez odgovora.

Ljutnja stanovnika izražava se uvredljivim porukama na putu, na prometnim znacima i starim upozorenjima na mine. Javno ne želi niko govoriti.

doljanka_02.jpg - undefined

Printscreen

Zajedno sa još četiri porodice Dženan Šašić podnio je tužbu protiv gradnje elektrane. Rezultat: Dobio je poruke putem Facebooka, smrtonosne i prijetnje nasiljem protiv njega i njegove porodice. U međuvremenu, podršku mu pruža Aarhus centar Sarajevo koji savjetuje protivnike gradnje elektrana poput Dženana.

Slična priča prati Kruščicu koja je oko sat vremena vožnje sjeverozapadno od Sarajeva. Stanovnici sela su se svim silama odupirali gradnji elektrane. Više od 300 dana i noći blokirali su most, građevinska vozila nisu prošla. 

Kada je policija željela okončati njihovu akciju, situacija je eskalirala: U sukobima je 20 osoba povrijeđeno, uključujući žene. Nakon 325 dana protesta, sud je planove proglasio nevažećim. Nema gradnje hidrocentrale! Stanovnici Kruščice slave se kao heroji.

kruscica_ARD.jpg - undefined

Žitelji Kruščice (Foto: BR/ARD)

Na mnogim drugim mjestima gradnja se nastavlja. Energija koju donose elektrane ne opravdava masovni udar na prirodu, kažu kritičari. Državne subvencije moraju se zaustaviti. 

Prijedlog sa kojim se slaže Edita Đapo, ministrica okoliša i turizma Federacije Bosne i Hercegovine. Otvoreno govori o borbi energetske industrije protiv zaštite okoliša. Njeno ministarstvo vrlo pažljivo provjerava sve planove za gradnju elektrana, dozvole su u skladu sa zakonom.

edita_Djapo_ptsc.jpg - undefined

Edita Đapo

Povratak u dolinu Doljanke: Voda još uvijek teče. Poput Dženana Šašića, i Naza Spahić je pokrenula tužbu protiv elektrane. U međuvremenu, sud ispituje da li su planovi zaista zakoniti. U presudu Naza polaže malo nade, jer je čak i dosadašnja gradnja previše uništila okolonu.

naza_doljanka_ptsc.jpg - undefined

Naza Spahić

"Elektrana nam je sve oduzela. Odnijela je rijeku. Nemamo više kupalište, izletište, turističko mjesto, nova radnja mjesta. Nemamo ništa od toga. Ovdje ima koristi samo jedna osoba: Investitor!", kaže Naza Spahić iz Građanske inicijativa protiv mini hidrocentrale Doljanka.

Najavila je da će najkasnije za dva mjeseca elektrana Doljanka biti puštena u rad. Ako sud presudi da je sagrađena nelegalno, elektrana bi se trebala srušiti. Ipak, čini se da je izgubljena bitka za rijeku u dolini Doljanke.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije