Građani BiH vakcinu potražili u Srbiji, neki i dobili

2
Radiosarajevo.ba
Građani BiH vakcinu potražili u Srbiji, neki i dobili
Foto: EPA-EFE / Ilustracija

Azra Latifić iz Sarajeva 10. marta nije otišla da se vakciniše u Beograd, glavni grad Srbije, nakon što je saznala da nekoliko njenih prijatelja nije uspjelo dobiti vakcinu u domovima zdravlja u toj zemlji, iz razloga što ovu vakcinu više ne mogu dobiti bh. državljani, već samo državljani Srbije.

Azra i njeni prijatelji su se prijavili za vakcinaciju putem prijave za imunizaciju koja se od 11. januara nalazi na zvaničnoj internet stranici Vlade Srbije. Niko od njih nema državljanstvo Srbije, niti boravište u toj državi.

"S obzirom da je država dužna u pandemijama da zaštiti svoje stanovništvo, a ona to nije učinila, ja sam pokušala da pronađem drugi način da dobijem vakcinu i zaštitim sebe i svoje najbliže", kaže za Radio Slobodna Evropa (RSE) Azra Latifić.

Azra se prvo prijavila 26. februara kao strani državljanin bez boravka u Srbiji, ali nikada nije dobila povratnu informaciju o terminu. Odabrala je vakcine Pfizer/BioNTech, Sputnik i Modernu.

Ponovo je 7. marta popunila formular u kome je napisala da je državljanka Srbije. Nakon 24 sata dobila je e-mail sa saglasnošću koju je trebala popuniti. Potom je dobila i termin za vakcinaciju zakazan 10. marta.

Međutim, od 8. marta, kako kaže Azra, vakcinacija stranih državljana više nije moguća.

"U principu, da smo mi otišli prošle sedmice - primili bi vakcinu, ali ove sedmice od ponedjeljka [8. mart] od 12 sati, kapak. Ja neću da idem da rizikujem. Šta ću pare trošiti bezveze i poljubiti vrata", govori Azra.

Formular na stranici Vlade

Od 11. januara 2021. na zvaničnoj internet stranici Vlade Srbije nalazi se formular na kojem se mogu prijaviti državljani Republike Srbije, strani državljani sa ili bez boravka u Republici Srbiji.

Ponuđene su i opcije odabira vakcina protiv koronavirusa koje imaju potvrdu Agencije za lijekove i medicinska sredstva Srbije (ALIMS) o bezbjednosti, efikasnosti i kvalitetu i poslati ga elektronski.

U ponudi u formularu na sajtu e uprave su vakcina američko-njemačkog proizvođača Pfizer/BioNtech, ruski Sputnik V, kineski Sinopharm, britanska AstraZeneca i američka Moderna.

Ministar "nije upućen u problem"

Po prijavi, dobija se potvrda da će elektronskom poštom ili SMS-om građani biti obaviješteni o terminu i mjestu vakcinacije.

Nakon toga, po dolasku na zakazani termin kod ljekara, prijavljeni građani trebaju potpisati Saglasnost za provođenje preporučene imunizacije.

Kažu i da "strani državljani bez prebivališta mogu iskazati interesovanje za vakcinaciju, ali da prednost imaju državljani Republike Srbije".

Nakon njih, kako navode, prioritet su strani državljani koji žive ili rade u Srbiji i imaju dodijeljen jedinstveni matični broj građana za strance.

Međutim, državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Srbije Mirsad Đerlek RSE kaže da "nije upućen u ovaj problem".

Iz Ministarstva zdravlja Srbije nisu odgovorili na pitanja RSE da li su se građani Bosne i Hercegovine vakcinisali u toj zemlji.

Ostatak teksta možete pročitati OVDJE.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije