Kosovo osiguralo 50 miliona eura za nabavku vakcina

1
Anadolija
Kosovo osiguralo 50 miliona eura za nabavku vakcina
EPA / Avdullah Hoti, premijer Kosova

Na sastanku Komiteta za koordinaciju i procjenu epidemiološke situacije u vezi s COVID-19 saopšteno je da su kosovske vlasti izvršile sve pripreme za nabavku vakcine prema europskim standardima, javlja Anadolu Agency (AA).

Premijer Kosova Avdullah Hoti je na sastanku Komiteta, rezimirajući godinu dana pandemije COVID-19, istakao da su kosovske institucije uspele da se izbore s ovom teškom situacijom koja se dešava jednom u 100 godina.

On je kazao da su zdravstveni radnici bili na visini zadatka i da su se vrlo brzo prilagodili novonastaloj situaciji. Naveo je da su bolnički kapaciteti povećani, da su obezbeđeni testovi pa se tako danas testira dnevno više od 3.000 osoba i da je obezbijeđen kiseonik neophodan za liječenje oboljelih.

Hoti je podsjetio da su na početku antikovid mjere bile rigorozne te da su kasnije ublažene i standardizovane, tako što su opštine kategorizovane po zonama.

Premijer je rekao da vjeruje da su mjere koje su zajednički osmislili u ovom Komitetu omogućile funkcionisanje i ne potpuno zatvaranje ekonomije, održavajući ekonomsku aktivnost u životu, tako da porodice i preduzeća mogu da prevaziđu ovu situaciju.

Hoti je naveo da se vakcine protiv koronavirusa očekuju za nekoliko nedjelja i da je plan vakcinacije pripremljen.

"Izvršili smo sve pripreme za dovođenje vakcine prema standardima EU. Nismo ušli u igre za donošenje vakcina iz istočnih zemalja, koje nisu sertifikovane od zemalja EU. Oni koji šire dezinformacije i nepotrebno kritikuju, zapravo ne kažu odakle stotine hiljada vakcina u zemljama regiona sumnjivog porekla. Čekamo da vakcina stigne za nekoliko nedjelja i započnemo vakcinaciju prema svim protokolima Kosova i organizacija EU", naglasio je Hoti.

Ministar zdravlja na dužnosti Armen Zemaj je istakao da kosovske vlasti nisu krive što međunarodni partneri kasne s dopremanjem antikovid vakcina. Kazao je da se nastavlja angažovanje na nabavci vakcina i u tom cilju se sarađuje s međunarodnim organizacijama, kao što su Svetska zdravstvena organizacija, UNICEF i mehanizam COVAX, kao i s prijateljskim zemljama i proizvođačima vakcina.

"Vlada Republike Kosovo za 2021. godinu obezbijedila je 40 miliona eura za vakcine i druge potrebe povezane sa COVID-19, dodavši još 10 miliona iz dijela ekonomskog oporavka, za koje smo naglasili da će biti besplatne za naše građane", naglasio je Zemaj.

Direktor Nacionalnog instituta javnog zdravlja Kosova Naser Ramadani naveo je da je od 8. februara 2020. do 11. marta 2021. godine testirano 345.064 osoba, od kojih je 75.380 ili 21,8 posto bilo pozitivno.

Ramadani je kazao i da se ukupno oporavilo 63.380 ili 84,1 posto inficiranih osoba, dok je trenutno aktivno zaraženih 10.318 ili 13,7 posto od ukupnog broja slučajeva. Ukupno je preminulo 1.682 osoba.

"Ukupna smrtnost do sada od početka prvih slučajeva na Kosovu je 2,23 posto. U ukupnom broju onih koji su pogođeni COVID-19, najugroženija starosna grupa je od 30 do 39 godina s 19,5 posto", naglasio je Ramadani.

Članovi ovog Komiteta iz Univerzitetsko-kliničko bolničke službe Kosova saopštili su da se trenutno u bolnicama leče 632 pacijenta, čime je popunjenost kreveta 90 odsto, uključujući sve regionalne medicinske centre u zemlji.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije