! / Pred kvalifikacijsku utakmicu Kosovo dobilo bitku protiv Španije

11. 03. 2021. u 19:33:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Prema pisanju El Confidenciala, čini se da je Kosovo dobilo logističku bitku protiv Španije pred kvalifikacijsku utakmicu za odlazak na Svjetsko prvenstvo, koja bi se trebala igrati 31. marta.

Podsjetimo, Španija ne priznaje Kosovo kao državu pa je ministarstvo vanjskih poslova odredilo da gosti ne smiju imati tretman suverene države na ovom susretu. To znači da organizatori utakmice te komentatori u prijenosu ne bi smjeli govoriti da Španija igra protiv Kosova, nego protiv momčadi s teritorija Kosova.

Također, njihova se zastava ne bi prikazivala uz zastavu Španije, a njihova himna ne bi bila navedena kao nacionalna himna Kosova, nego kao muzika koja predstavlja teritorij Kosova. Španski nogometni savez ni na koji način ne bi isticao da igra protiv suverene države.

"Potez Španije je uzaludan i nepravedan. Mi smo država koju priznaje većina najrazvijenijih i najdemokratskijih zemalja svijeta te smo članica UEFE i FIFE. Pravila su kristalno jasna i Španci to znaju te ne smiju mijenjati ta pravila. Igrat ćemo utakmicu samo pod našom himnom i zastavom. U suprotnom, nećemo izaći na teren", poručili su nakon toga s Kosova.

Ipak, mediji iz izvora bliskih vladi saznaju kako su Kosovari napravili veliki pritisak na UEFU i vladu Španije te da su oni popustili. Tako će kosovska zastava biti uz špansku, intonirat će se i himna, a Kosovo će se predstavljati kao državu.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA