Grad Sarajevo podržat će ideju da škole dobiju stomatološku ambulantu

4
Radiosarajevo.ba
Grad Sarajevo podržat će ideju da škole dobiju stomatološku ambulantu
Foto: Grad Sarajevo / Sastanak sa predstavnicima Doma zdravlja KS

U skladu sa statutarnim ovlaštenjima Grada Sarajeva koja se odnose na obavezu saradnje s lokalnim zdravstvenim službama, predsjedavajući Gradskog vijeća Jasmin Ademović primio je generalnog direktora JU Dom zdravlja Kantona Sarajevo, doc.dr. sc. Abela Baltića.

Svjesni opasnosti po zdravlje građana u trenucima povećanja broja oboljelih od COVID-19, predsjedavajući Ademović tražio je od direktora da ga upozna s potrebama lokalnih zdravstvenih ustanova.

Direktor Baltić je ukazao na bitan kadrovski deficit zdravstvenih radnika u JU Dom zdravlja KS, zbog čega je teško organizovati optimalnu zdravstvenu zaštitu građanima. Zdravstveni radnici rade na granici psihofizičke izdržljivosti, što može utjecati na kvalitet zdravstvene usluge.

Naoružajte se strpljenjem: Udes u Vogošći, ogromne gužve u saobraćaju

Naoružajte se strpljenjem: Udes u Vogošći, ogromne gužve u saobraćaju

Potpuna opredijeljenost pacijentima ne dozvoljava da se više vremena obrati na komunikaciju s građanima, a radi čega se u javnosti može stvoriti iskrivljena slika o radu zdravstvenih radnika. Pored toga, direktor Baltić je upoznao prisutne o problemima sa opremom, te naglasio potrebu da se bar pet medicinskih timova opremi novim medicinskim uniformama, jer su postojeće iznošene.

Predsjedavajući Ademović je iskazao razumijevanje za ukupnu situaciju i namjeru da Grad Sarajevo da svoj doprinos poboljšanju stanja zdravstvenih ustanova u Kantonu Sarajevo.

Direktor Baltić je upoznao prisutne i o realizaciji projekta uspostavljanja stomatoloških ambulanti u osnovnim školama te predložio da Grad Sarajevo, u skladu sa svojim opredjeljenjima i mogućnostima, podrži realizaciju ovog projekta. Prijedlog je obrazložio značajem stomatološkog nadzora djece u školskom uzrastu.

S tim u vezi, predsjedavajući Ademović i gradski vijećnik dr. med. Samir Bejić pokrenut će inicijativu da Grad Sarajevo u Budžetu za 2022. godinu osigura novac za nabavku četiri stomatološke stolice za po jednu školu u svakoj gradskoj općini.

Predsjedavajući Ademović je istakao da će Gradsko vijeće Grada Sarajeva i Gradonačelnica, i ubuduće, nastaviti pomagati zdravstvene ustanove u Kantonu Sarajevo, a prema potrebama koje aktualna situacija bude nalagala.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije