Govedarica tvrdi: Izetbegović prošle godine upozoren iz Haaga

Fena
Govedarica tvrdi: Izetbegović prošle godine upozoren iz Haaga
/ Vukota Govedarica
Predsjednik Srpske demokratske stranke (SDS) Vukota Govedarica izjavio je da bi bar iz moralnih razloga član Predsjedsjedništva BiH Bakir Izetbegović trebao podnijeti ostavku.

Nakon današnje odluke Međunarodnog suda pravde u Haagu kojom se odbija zahtjev Bosne i Hercegovine za reviziju tužbe protiv Srbije, Govedarica ističe da je Izetbegović odgovoran za krizu u BiH i sve što je izazvala odluka da se podnese zahtjev za reviziju presude te ga pita da li će se, bar kao moralni čin, povući s funkcije.

Podsjeća da je u svom obraćanju, nakon što je Izetbegović s još nekim osobama donio odluku da se ide u reviziju presude, rekao da će član Predsjedništva BiH Izetbegović "upamtiti taj dan, ali ne po reviziji presude, već zato što je to početak kraja njegove politike“.

"Evidentno je da je sve ovo Izetbegović zloupotrebio i pokušao da na reviziji presude dođe do nekog političkog rejtinga, koji mu je očigledno u padu. Moja saznanja su da je Izetbegović još prošle godine upozoravan od Međunarodnog suda pravde da Sakib Softić nema legitmitet agenta ", tvrdi lider SDS-a.

Uvjerava da su SDS i druge partije Saveza za promjene vodile odgovornu nacionalnu politiku, kojom nisu dozvolili da se produbi kriza, niti prenese u RS, a srpski narod bude optužen za rušenje dejtonskih principa.

"Ne smijem ni da zamislim šta bi se desilo da su Srbi prije 20 dana napustili institucije BiH", naglasio je.

Govedarica ističe da je bio uvjeren da će zahtjev za reviziju presude biti odbačen, ali da se jedino pribojavao da odluka Suda neće biti odmah donesena, što bi odgovaralo, kako kaže, kreatorima krize u BiH.

-Ovo je poruka liderima i stranakama BiH da se ubuduće neće moći baviti populističkim temama i retrogradnim politikama zamajavati narod. BiH je potrebna politička stabilnost, izgradnja međusobnog povjerenja te naročito ekonomski razvoj - kazao je Govedarica.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije