Govedarica: Svi zajedno treba da gledamo u budućnost

Fena
Govedarica: Svi zajedno treba da gledamo u budućnost
Fena / Vukota Govedarica
Predsjednik Srpske demokratske stranke (SDS) Vukota Govedarica smatra da je svima u BiH neophodno više razumijevanja.

"Ne treba toliko da gledamo u prošlost. Svi zajedno treba da gledamo u budućnost jer to može da bude ključ uspjeha u BiH, odnosno u oba entiteta", rekao je Govedarica u izjavi novinarima u Banjoj Luci.  

Posljednja dešavanja u vezi s učešćem pripadnika Trećeg pješadijskog puka Oružanih snaga BiH na proslavi 9. januara pokazuju, kako je dodao, da se u BiH oko osnovnih stvari često prave određene prepreke i da ne postoji razumijevanje

"Očekivamo sam da će predsjednik RS-a Milorad Dodik iskoristiti svoje veliko prijateljstvo s liderom HDZ-a Draganom Čovićem. Očigledno je da u ovom slučaju te saradnje nema i da je HDZ u svemu ovome izvršio jednu opostrukciju. Sada se može reći da između Dodika i Čovića postoje privatne veze, a ne one u interesu naroda... Da postoje, ministrica odbrane Marina Pendeš (HDZ) bi donijela jednu razumnu odluku kojom se ne može nikome našteti, ustvrdio je predsjednik SDS-a."

Podsjetivši da su se građani RS-a na referendumu u septembru izjasnili da žele da se proslavlja „Dan RS-a“, koji je kao neustavan osporio Ustavni sud BiH, Govedarica je dodao da će ove godine to obilježavanje razlikovati od onog prethodnih godina, jer se više ni ne pominje „krsna slava RS, Sveti arhiđakon Stefan“.

Stoga će, kaže, članovi SDS-a koji su pozvani prisustvovati akademiji povodom 9. januara u banjalučkoj dvorani "Borik", ali će funkcioneri SDS-a organizirati i svoj prijem povodom „Dana RS-a“.

I načelnici općina iz SDS-a će svojim lokalnim zajednicama organizirati proslavu „Dana RS-a“ na dostojanstven način i prigodim manifestacijama. 

"Niko u BiH ne može da ugrozi 9. januar, kao 'Dan RS', jer je usvojen zakon o tom prazniku i taj zakon je na snazi. Zato istitucije RS-a imaju pravo da obilježavaju ovaj praznik", rekao je Govedarica.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije