Čubrilović o učešću vojnika OSBiH u proslavi "Dana RS"

Fena
Čubrilović o učešću vojnika OSBiH u proslavi "Dana RS"
/ Nedeljko Čubrilović
Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović oglasio se o učešću vojnika OSBiH u proslavi "Dana RS".

On smatra da Treći pješadijski puk Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, koji baštini tradiciju Vojske Republike Srpske, ima obavezu da se odazove pozivu predsjednika Republike Srpske i učestvuje u programu obilježavanja 9. januara, "Dana Republike Srpske".

Čubrilović najoštrije osuđuje odluku Ministarstva odbrane u Vijeću ministara Bosne i Hercegovine koje nije, u skladu s osnovanim zahtjevom, odobrilo učešće pripadnika Trećeg pješadijskog puka u programu obilježavanja "Dana Republike Srpske", uključujući i svečanu paradu.

„Nedopustivo je da jedan ministar u zajedničkim organima i institucijama na nivou BiH može da se protivi učešću pripadnika Trećeg pješadijskog puka u obilježavanju praznika u skladu sa Zakonom o 'Danu Republike Srpske'“, naglašava predsjednik Narodne skupštine.

On ističe da pripadnici Trećeg pješadijskog puka imaju obavezu da učestvuju u svim protokolarnim manifestacijama po zahtjevu najviših organa Republike Srpske, te da ministar odbrane nema pravo da selektivno odlučuje po zahtjevu predsjednika Republike Srpske.

„Narodna skupština Republike Srpske očekuje od svih predstavnika u zajedničkim institucijama da se odlučno suprotstave samovolji ministra odbrane koji se svojim odlukama stavlja iznad ustavnih i zakonskih ovlašćenja Republike Srpske, legitimnih zahtjeva i demokratski izražene volje građana Republike Srpske“, zaključio je Čubrilović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije