Dodik: Ako ne dopuste da svi vojnici slave 9. januar, ne treba nam ni Vojni orkestar

Srna
Dodik: Ako ne dopuste da svi vojnici slave 9. januar, ne treba nam ni Vojni orkestar
Povodom odobrenja resornog ministarstva da obilježavanju 9. januara - Dana Republike Srpske može prisustvovati samo Vojni orkestar Oružanih snaga BiH - bend Banja Luka, reagovao je i predsjednik ovog bh. entiteta Milorad Dodik.

On je u saopćenju zatražio da se odobri prisustvo i Trećeg pješadijskog Republika Srpska puka OS BiH i njegovih pripadnika na proslavi Dana RS-a ili će u suprotnom smatrati da su OS BiH neprijateljski nastrojene prema RS-u. Dodao je i da Srpska odbacuje djelimično odobravanje učešća i da im ne treba Vojni orkestar OS BiH.

“Ministarstvo odbrane BiH nedvosmisleno krši dogovor oko formiranja Oružanih snaga BiH, onemogućava da pripadnici Trećeg pješadijskog Republika Srpska puka učestvuju u programu obilježavanja kako je to predviđeno ranijim programom i onemogućava se da pripadnici tog puka iskažu svoju osnovnu ulogu i namjenu, a to je njegovanje tradicije Republike Srpske i Vojske Republike Srpske”, rekao je Dodik Srni.

On je naglasio i da sve institucije Republike Srpske stoje iza ovog datuma, te da je referendumom i narod podržao obilježavanje 9. januara kao Dana RS-a, te očekuje da i srpski član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić izda nedvosmislen nalog za učešće Trećeg pješadijskog puka i njegovih pripadnika u obilježavanju ovog praznika RS-a. Istakao je i da svi iz manjeg bh. entiteta odgovorni za vojni sektor jasno iskažu svoj stav.

“Jasno je da se radi o udaru na Srpsku na ovaj način. Neprihvatljivo je da Ministarstvo odbrane BiH odlučuje o tome i tumači propise i zakone. Oni koji donose zakone ovdje u Srpskoj – to su poslanici Narodne skupštine Srpske – u tom pogledu su se i odredili i donijeli zakon o Danu Republike”, dodao je Dodik.

Dodatno u razgovoru za Srnu Dodik ističe i da garantuje, ukoliko budu vođeni neki procesi protiv članova Trećeg pješadijskog Republika Srpska puka, da će RS stati u njihovu zaštitu, te da nema potrebe da se vojnici brinu.

 “Ovo je važan trenutak i pozivam sve one koji su mogli da stoje u rovovima i bore se za Republiku Srpsku da ne ostanu sada usmjereni ka tome samo da očuvaju neke svoje statuse, nego da se ponašaju dosljedno, kako to i treba”, istakao je Dodik.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije