"Dan RS-a", 9. januar, praznik i neradni dan

Fena
"Dan RS-a", 9. januar, praznik i neradni dan
/ Foto: Anadolija
Iz Vlade Republike Srpske (RS) danas su saopćili da je, prema Zakonu o „Danu RS-a“, koji je Ustavni sud BiH osporio kao neustavan, 9. januar „republički praznik“.

"U dane praznika Republike ne rade republički organi i organizacije, organi jedinice lokalne samouprave, preduzeća, ustanove i druge organizacije i lica koja profesionalno obavljaju uslužne i proizvodne djelatnosti", stoji u saopćenju iz Ministarstva za upravu i lokalnu samoupravu.

Narodna skupština RS-a je, bez prisustva bošnjačkih poslanika, 25. oktobra na posebnoj sjednici u Banjoj Luci, usvojila Zakon o ”Danu RS-a”, po hitnom postupku i obavezala Vladu da izvrši usklađivanje Zakona o praznicima u dijelu koji se odnosi na ispoljavanje vjerskih sloboda.

Usklađivanje zakona dosad nije obavljeno.

U Zakonu o “Danu RS-a” navodi se da se na osnovu potvrđene volje građana RS-a 9. januar utvrđuje kao “Dan RS-a” koji se obilježava i praznuje kao sekularni praznik, a definira se i da Vlada RS-a svojom odlukom uređuje način obilježavanja i praznovanja “Dana RS-a”.

Iz Vlade RS-a podsjećaju da je skladu s članom 7. Zakona o praznicima RS-a, vjerski praznik pravoslavni Božić, koji se praznuje na Badnji dan i dan Božića, tako da pravoslavci imaju pravo na plaćeni izostanak s radnog mjesta 6. i 7. januara.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije