Snijeg izazvao kolaps u gradu: Zimske službe na terenu

S. H.
Snijeg izazvao kolaps u gradu: Zimske službe na terenu
Zbog snijega koji od jutros pada u Bosni i Hercegovini u većem dijelu naše države nastao je saobraćajni kolaps.

Ekipe zimske službe jutros otežano rade u glavnom gradu Bosne i Hercegovine o čemu svjedoče brojne fotografije sa sarajevskih ulica.

Javni gradski prijevoz odvija se otežano.

Tramvaji su u zastoju zbog saobraćajne nesreće koja se dogodila u sarajevskom naselju Nedžarići.

Na terenu trenutno radi 49 specijaliziranih vozila i 150 radnika KJKP Rad, potvrdio je za Radiosarajevo.ba glasnogovornik ove firme Mirza Ramić.

Rad im otežava snijeg koji neprestano pada.

Kako je naveo Ramić, sve ulice prema važnijim institucijama su prohodne.

Trenutno se čiste saobraćajnice prvog reda, nakon čega će se pristupiti ostalim saobraćajnicama.

Dodao je kako se "saobraćajnice drugog prioriteta čiste - 24 sata po prestanku padavina, trećeg -  48, a četvrtog 72 sata po prestanku padavina".

"Kada se steknu uvjeti za čišćenje ulica drugog, trećeg i četvrtog prioriteta krenut će se u realizaciju", kazao je Ramić.

Iz KJKP Rad vozačima se savjetuje oprezna vožnja, odnosno da prilagode brzinu vozila uvjetima na cesti.

Iz Rada podsjećaju da je obavezno korištenje zimske opreme, a vlasnike i korisnike stambenih i poslovnih prostora upozoravaju na zakonsku obvezu čišćenja snijega i poledice s prilaznih puteva i drugih površina ispred objekata ako se one ne tretiraju kao javne, prenosi Fena.

Zbog snijega na kolovozu usporeno i otežano saobraća se u centralnim, sjevernim i sjeverozapadnim krajevima naše zemlje. Izdvajamo putne pravce: Ključ - Bosanski Petrovac - Bihać, Cazin - Velika Kladuša, Bihać - Bosanska Krupa, Drvar - Bosansko Grahovo - Livno, Kupres - Šuica, Glamoč - Mrkonjić-Grad, Donji Vakuf - Travnik, Olovo - Kladanj i Tuzla - Orašje. Poseban oprez zbog sniježnih padavina savjetujemo i na dionici autoputa A-1 Kakanj - Zenica jug. Na dionicama Konjic - Mostar, Prozor - Jablanica i Tomislavgrad - Šuica, kolovoz je klizav zbog ledene kiše. Učestali su odroni zemlje ili kamenja, a posebnu pažnju skrećemo na dionicama koje prolaze kroz usjeke. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije