Goran Čerkez odgovorio na pitanje - ima li omicron varijante u BiH

1
Fena
Goran Čerkez odgovorio na pitanje - ima li omicron varijante u BiH
Foto: Dž.K./Radiosarajevo / Goran Čerkez

Epidemiološko stanje u Federaciji Bosne i Hercegovine je uglavnom slično u zadnja dva mjeseca i više, što se može nazvati epidemiološkom stabilnošću, ali visoka smrtnost je i dalje problem, rekao je na današnjoj sjednici Doma naroda Federalnog parlamenta Bosne i Hercegovine Goran Čerkez iz Federalnog ministarstva zdravstva.

Kao bitan uzrok velike smrtnosti oboljelih, a najviše starijih od 60 godina, Čerkez navodi mali procenat vakcinisanosti stanovništva tvrdeći i da je smrtnost veća u određenim periodima nego za vrijeme rata.

Potvrdio je da omicron varijanta koronavirusa nije dosad registrirana u FBiH i da su mjere zaštite za sada iste, dok se još čekaju smjernice struke o ovom tipu virusa.

Čerkez je kazao i da je kantonima data mogućnost da prema potrebi odnosno stepenu prijenosa koronavirusa u njihovim sredinama, primjenjuju pravilo 'vakcinisan-testiran-prebolio' kad je riječ o prisustvu građana u javnim objektima i na mnogoljudnim događajima.

Izrazio je nadu da obilježavanje novogodišnjih praznika neće dovesti do eskalacije epidemiološkog stanja.

Na pitanje delegata zašto je Federacija prepustila kantonima da određuju pravila, Čerkez je između ostalog kazao da je prednost djelovanja u krizi u decentraliziranim sistemima ali uz međusobno izvještavanje i suradnju nivoa.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije