Godišnjica stradanja novinara: Dali živote da bi prenijeli vijesti iz ratnog Mostara

Radiosarajevo.ba
Godišnjica stradanja novinara: Dali živote da bi prenijeli vijesti iz ratnog Mostara
FOTO: Fena / Poginuli su 28. januara 1994. godine u Mostaru

U povodu 25. godišnjice stradanja trojice novinara talijanske državne televizije RAI, Marca Luchetta, Darija D'Angela i Alessandra Ota, koji su poginuli 28. januara 1994. godine u Mostaru, u ponedjeljak je položeno cvijeće na mjestu njihove pogibije.

Cvijeće su položili ambasador Italije u BiH Nicola Minasi, predstavnici Grada Mostara, Centra za mir Mostar, Misije OSCE-a u BiH te štićenici Dječijeg doma Mostar.

Ambasador Minasi podsjetio je da su novinari RAI-a željeli ispričati priče o patnjama djece u ratu i svih drugih ljudi koji su doživjeli rat u Mostaru, a poginuli su u eksploziji granate.

„Svojim radom su htjeli ispričali Italiji i Evropi ono šta se dešava ovdje, ali su, također, htjeli dati svoj doprinos svima onima koji su u to vrijeme tako teško patili. Tu njihovu žrtvu danas trebamo gledati u svjetlu svih onih koji i danas pate i svih onih kojima je i danas potrebna pomoć i bolji život“, poručio je Minasi.

Gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić naglasio je kako se želi pokloniti žrtvama ove tragedije, poručivši da građani Mostara ne smiju zaboraviti hrabre novinare koji su dali svoje živote da bi prenijeli vijesti iz ratnog Mostara.

„Moramo im iskazati zahvalnost jer oni su pokušavali informirati svjetsku javnost, koja je sigurno imala veliki uticaj na sva događanja na ovim prostorima, i Mostar želi da sačuva uspomenu na ove hrabre ljude“, kazao je gradonačelnik.

U povodu 25. godišnjice smrti novinara, paralelno je održana komemoracija i u Trstu, gradu iz kojeg potiču i u kojem se nalazi sjedište „Fondazione Luchetta Ota D’Angelo Hrovatin“.

Ova fondacija osnovana je nakon pogibije talijanskih novinara u Mostaru i ona pomaže u liječenju ranjene i bolesne djece u ratovima i djece oboljele od bolesti koje su neizlječive u njihovim državama.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije