U ponedjeljak u Mostaru komemoracija italijanskim novinarima RAI-ja

Radiosarajevo.ba
U ponedjeljak u Mostaru komemoracija italijanskim novinarima RAI-ja
FOTO: AA / Ambasador Nicola Minasi položit će vijenac uz spomen ploču na mjestu pogibije

Ambasada Italije u Sarajevu obavještava da će se u ponedeljak, 28. januara u Mostaru održati komemoracija za trojicu italijanskih novinara RAI-ja iz Trsta, Dario D’Angelo, Marco Luchetta i Alessandro Ota, koji su, krenuvši iz Italije kako bi snimili reportažu o djeci žrtvama rata, ubijeni u eksploziji granate 28. januara 1994. godine.

„U znak sjećanja na žrtvu trojice reportera, koji su svojim tijelima, kao štitom, spasili život djetetu koje su intervjuirali, u ponedeljak u 10.30 sati, ambasador Nicola Minasi položit će vijenac uz spomen ploču na mjestu pogibije, u ulici Braće Fejića 82a“, saopćeno je iz Ambasade Italije u BiH.

Djeca štićenici Dječijeg doma Mostar, položit će po jednu ružu pored vijenca.

Povodom dvadesetpetogodišnjice smrti novinara, paralelno će se održati komemoracija i u Trstu, gradu iz kojeg potiču i u kojem se nalazi sjedište „Fondazione Luchetta Ota D’Angelo Hrovatin“, fondacije koja je osnovana nakon njihove pogibije u Mostaru, koja pomaže u liječenju djece ranjene u ratovima i djece oboljele od bolesti koje su neizlječive u njihovim državama.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije