Da li je Tajna služba Turske naoružavala sirijske pobunjenike: Počelo suđenje novinarima u Istanbulu

Radiosarajevo.ba
Da li je Tajna služba Turske naoružavala sirijske pobunjenike: Počelo suđenje novinarima u Istanbulu

U Istanbulu je počelo suđenje novinarima Can Dündaru i Erdem Gülu koji se susreću sa mogućnošću da ostatak života provesu iza rešetaka.

Can Dündar, urednik lista Cumhuriyet i Erdem Gül, šef dopisništva u Ankari, optuženi su za "špijunažu, odavanje državne tajne, pripremu državnog udara i formiranje terorističke organizacije".

Iza ovih optužbi krije se otkriće novinara da je turska tajna služba MIT oružjem snabdijevala islamističke pobunjenike u Siriji. 

Agencija Reuters javlja kako je Sud odlučio da proces protiv novinara bude zatvoren za javnost. Ovu odluku je "kukavičkom i nedostojnom" nazvao Christian Mihr, prvi čovjek organizacije Reporteri bez granica.

Nezavisni analitičari turskih zbivanja smatraju da se u procesu protiv novinara, kao tužioci iz sjene pojavljuju predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan i tajna služba MIT. Dündar i Gül uhapšeni su krajem novembra prošle godine na lični zahtjev Erdogana. 

Nakon tri mjeseca, u februaru ove godine, pušteni su iz zatvora Silivri u Istanbulu jer je Ustavni sud ocijenio da su njihova prava povrijeđena tokom istražnog postupka. Erdogan je potom javno rekao da ne priznaje odluku Ustavnog suda. 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije