Godišnjica Inzkovog Zakona o negiranju genocida: IGK podnosio prijave, Tužilaštvo BiH šuti

4
Radiosarajevo.ba
Godišnjica Inzkovog Zakona o negiranju genocida: IGK podnosio prijave, Tužilaštvo BiH šuti
Foto: IGK / Kanada - Srebrenica 2022.

Danas je godina dana od kada je bivši visoki predstavnik svojom odlukom donio Zakon o dopuni krivičnog zakona BiH, čime je omogućeno sankcionisanje negiranje genicida i zločina protiv čovječnosti utvrđenim presudama međunarodnih i domaćih sudova.

Tim povodom oglasio se Institut za istraživanje genocida Kanada, a njihovo saopćenje prenosimo u cijelosti:

"IGK je pozdravio odluku bivšeg visokog predstavnika u BiH da izvrši dopune Krivičnog zakona kojima se zabranjuje i kažnjava negiranje genocida. 

Imajući u vidu, da se negiranje genocida koje uzrokuje patnju preživjelim žrtvama i njihovim porodicama i onemogućava izgradnju mira, stvaranje povjerenja, potiče podjele i otežava proces evroatlanskih integracija BiH nastavilo i poslije stupanja na snagu zakona, IGK je Tužilaštvu BiH podnio više krivivičnih prijava za negiranje genocida u Srebrenici.

31. augusta 2021. IGK je podnio krivičnu prijavu Tužilaštvu BiH protiv člana Predsjednoštva BiH Milorada Dodika za njegovo kontinuirano negiranje genocida u Srebrenici.

15. oktobra 2021. IGK je podnio Tužilaštvu BiH kriviču prijavu protiv Željke Cvijanović, predsjednice bh. entiteta RS zbog kršenja zakona o zabrani negiranja genocida, kao i zbog pokušaja rušenja ustavno pravnog poretka BiH, te narušavanja suvereniteta, teritorijalnog integriteta, političe nezavisnosti i međunarodnog pravnog subjektiviteta BiH.

10. novembra 2021. IGK je podnio kriviču prijavu Tužilaštvu BiH protiv Marka Ivasa, novinara novinske agencije Tanjug zbog negiranja genocida u Srebrenici tokom intervjua s tadašnjim predsjedavajućim Predsjedništva BiH Željkom Komšićem.

13. decembra 2021. IGK je zajedno sa udruženjem ‘Žene žrtve rata' podnio kriviču prijavu Tužilaštvu BiH protiv Milorada Dodika, člana Predsjedništva BiH. Krivična prijava je podnešena jer se Milorad Dodik nalazi na čelu antibosanske koalicije koju čine zvanični organi entiteta RS koji putem javnih dužnosnika SNSD-a i njihovih partnera koji su izabrani u institucije tog entiteta, aktivno provode, davno i sistemski smišljen plan tihe secesije, odvajanje entiteta iz suverene vlasti države BiH.

5. maja 2022. IGK je podnio krivičnu prijavu Tužilaštvu BiH protiv novinara Radio-televizije bh. entiteta RS Danijela Simića zbog negiranja genocida u Srebrenici.

Godinu dana od stupanja na snagu Zakona nema niti jedne podignute optužnice za negiranje genocida, zločina protiv čovjećnosti ili ratnih zločina utvrđenih pravosnažnim presudama međunarodnih i nacionalnih sudova. Kao podnosilac prijava IGK nema nikakvu informaciju šta se dešava sa našim prijavama. Smatramo to nedopustivim, nehumanim, anticivilizacijskim. Indolentan odnos Tužilaštva BiH prema krivičnim prijavama za genocid ruši ugled pravosudnog državnog sistema i ne ide u prilog boljoj budućnosti države BiH.

U povodu godišnjice Inckovog zakona pozivamo Tužaštvo BiH da navedene i druge prijave hitno i prioritetno obradi i da, ukoliko postoji osnovana sumnja, podigne optužnice.

I ako se negiranje genocida u Srebrenici značajno smanjilo u prvoj godini od početka zakonske zabrane umanjivanja i negiranja ratnih zločina, želimo još jednom upozoriti pravosuđe BiH, druge nadležne institucije, Kanadu i međunarodnu zajednicuda da je u toku organizovana, sistematska zaštita zločinaca i negatora zločina.
IGK nastavlja svoju misiju u borbi za istinu i pravdu, u borbi protiv organizirane sabotaže progona ratnih zločinaca i negatora zločina. Kontinuirano ćemo alarmirati javnost o negatorima genocida i odnosu pravosudnih organa prema njima", navodi se u saopštenju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije