Godišnjica Arhiva BiH: Organizovana važna izložba, posjetili je mnogi građani

0
FENA
Godišnjica Arhiva BiH: Organizovana važna izložba, posjetili je mnogi građani
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Godišnjica Arhiva BiH

U povodu obilježavanja 76 godina od osnivanja Arhiva BiH, ali i Dana arhivske službe u BiH, danas je u Arhivu BiH svečano otvorena arhivska izložba 'Štampa Arhiva Bosne i Hercegovine 1851-1945.'

Kako je na otvaranju izložbe kazala direktorica Arhiva BiH Danijela Mrda, decembar je mjesec kad arhivska služba kroz različite aktovnosti obilježava svoj rad.

"Danas smo javnosti pripremili jednu vrlo interesantnu izložbu, ispunivši jedan od naših osnovnih ciljeva, a to je stručno usavršavanje kadrova", kazala je Mrda, dodajući da su na izložbi predstavljeni radovi iz magistarskog rada arhivistice Ivane Jakšić na temu “Štampa u Arhivu BiH za period 1851. do 1945."

Snažan zemljotres pogodio Bosnu i Hercegovinu

Snažan zemljotres pogodio Bosnu i Hercegovinu

Direktorica kaže da je to jedno sjajno, kapitalno djelo koje je na svjetlo dana, u jednom sasvim novom ruhu omogućilo lakši pristup istraživačima kroz periodiku Arhiva BiH.

"Pored ove sjajne izložbe koju smo danas priredili", direktorica kaže da je Arhiv BiH u proteklom period realizirao niz značajnih aktivnosti, kao što je digitalizacija građe nastale sukcesijom bivše SFRJ.

Godišnjica Arhiva BiH
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba: Godišnjica Arhiva BiH

"U ovoj godini smo digitalizirali mnogo više građe nego svih prethodnih godina. Možemo se pohvaliti da 256.000 digitalnih kopija imamo u Arhivu BiH, čime, sigurno, omogućavamo rad našim istraživačima na dokumentima i činimo ga značajno lakšim, kako u finansijskom, tako i u fizičkom smislu", rekla je direktorica Mrda.

Priređivač izložbe, Merima Serhatlić Agarević, kaže kako je predstavljeno 19 plakata od 337 jedinica štampe iz tog perioda, i to ne samo iz BiH i susjednih zemalja, nego čak iz Sjedinjenih Država i Brazila.

Planirano je da izložba bude postavljena oko godinu dana u prostorijama Arhiva BiH, a najviše se očekuju organizirane posjete iz bh. škola.

Najstarije novine koje su izložene je primjerak Bosanskog prijatelja iz 1851. godine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije