Arhiv BiH i Filmski centar Sarajevo pišu lijepu priču o bh. kinematografiji

L. K.
Arhiv BiH i Filmski centar Sarajevo pišu lijepu priču o bh. kinematografiji

Na lokalitetu nekadašnjeg Filmskog studija Jagomir, Arhiv Bosne i Hercegovine i JP Filmski centar Sarajevo potpisali su Sporazum o saradnji u oblasti razmjene dokumentacije ove dvije javne institucije.

Sporazum su potpisali direktor Filmskog centra Jagomir – Jasmin Duraković i direktor Arhiva BiH – Saša Klepić. Arhiv BiH posjeduje značajan dio arhivske građe filmskih kuća nekadašnjih filmskih kuća Bosna film, Studio film i Sutjeska film. Pravni sljedbenik ovih kuća je JP Filmski centar Sarajevo. Radi se o velikoj i značajnoj arhivskoj građi koja ima neprocjenjiv značaj za historiju bh. kinematografije i kulturno nasljeđe, općenito. Također, komunikacija je dvosmjerna jer JP Fimski centar Sarajevo namjerava ustupiti dio svoje dokumentacije na čuvanje Arhivu BiH.

„Arhiv BiH je ekspresno reagirao  na naš prijedlog i mi smo se dogovorili u roku deset dana. Suština tog ugovora o saradnji je proces razmjene, kompletiranje dokumentacije JP Filmski centar Sarajevo, a tiče se perioda naše kinematografije od 1947. do 1991. Naime, Arhiv BiH posjeduje jednu veliku zbirku dokumenata koji su od neprocjenjive vrijednosti. Radi se o o građi koja prati jedan igrani film, što je jako važno“,  rekao je Jasmin Duraković, direktor JP Filmskog centra Sarajevo.

arhiv_film_RSA.JPG - undefined

FOTO: Radiosarajevo.ba

Duraković je napomenuo da je ovo rodno mjesto bh. kinematografije i upravo zato su odlučili da se Sporazum o saradnji potpiše upravo ovdje.

„Danas smo dobili dokumentaciju filma 'Major Bauk' Nikole Popovića, prvog dugometražnog filma bh. kinematografije i film 'Hanka' Slavka Vorkapića. To su značajni filmovi za BiH. Značajna je ovo saradnja jer sve što se ovdje stvaralo posjeduje Arhiv“, rekao je Duraković.

Ta dokumentacija je jako značajna, napomenuo je Duraković jer dolazi vrijeme rješavanja autorskih prava, producentskih prava, stoga je važno za posao. Napominje i da je to dokumentacija koja svjedoči stvaranju jedne kinematografije. Direktor Duraković je najavio i skoru multimedijalnu izložbu, muzej „Valter brani Sarajevo“ kao i Drive In kino.

"Arhiv BiH, u porodičnom blagu koje čuva, a koje je sticano stotinama godina unazad, čuva i filmsku građu. Sada prelazimo na konkretne stvari - u decembru planiramo zajedničku multimedijalnu izložbu o kinematografiji u BiH u periodu 1947-1991. godina koja će biti veliki iskorak, jer to ovdje do sada nije rađeno", rekao je Saša Klepić, direktor Arhiva Bosne i Hercegovine.

Projekt revitalizacije nekadašnjeg Filmskog studija Jagomir započeo je bivši ministar za kulturu i sport i potpredsjednik Vlade Federacije BiH Gavrilo Grahovac, za kojeg je Duraković istaknuo da je spasio Sutjeska film od privatizacije.

Jasmin_Durakovic_Gavrilo_Grahovac_RSA.JPG - undefined

Jasmin Duraković i Gavrilo Grahovac (FOTO: Radiosarajevo.ba)

„Kanton Sarajevo je stalno stavljao Sutjesku film na spisak privatizacije. Onemogućavao sam tu privatizaciju zato što je to kulturno blago. Nije njima bio cilj da se to privatizira već im je bilo interesantno 20 dunuma atraktivne zemlje na kojem je Filmski centar", rekao je Grahovac, naglašavajući da sada za ovaj studio dolaze bolja vremena.

Direktor Klepić je također istaknuo simboliku potpisivanja Sporazuma kod Filmskog studija jer odatle od momenta potpisivanja kreće jedna pozitivna i lijepa priča uz isticanje važnosti tog prostora za bh. kinematografiju.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije