Sarajevo: Građani BiH naljeto će uživati u gledanju filmova na otvorenom

L. K.
Sarajevo: Građani BiH naljeto će uživati u gledanju filmova na otvorenom
Sarajevo će ove godine postati bogatije za Drive In kino, tako da će građani Bosne i Hercegovine u glavnom gradu imati priliku uživati u gledanju filmova na otvorenom.

Zbog najava ovog interesantnog projekta, razgovarali smo s Jasminom Durakovićem, direktorom Filmskog centra Sarajevo koji nam je rekao da će Drive In kino biti na prostoru nekadašnjeg filmskog studija Jagomir.

"Kino će se zvati 'Dolly Bell' prema filmu Sjećaš li se Dolly Bell koje je jedno važno ostvarenje bh. kinematografije. U tom filmu ima i veza s kinima, govori o onom vremenu, dakle ima tu simbolike“, rekao je direktor Filmskog centra za Radiosarajevo.ba.

"Vrlo je važno napomenuti da je Drive In kino promocija prostora nekadašnjeg filmskog studija Jagomir, gdje su bile smještene naše filmske kuće: Bosna film, Studio film i Sutjeska film. Nekada su na ovoj lokaciji postojali laboratoriji, radionice itd. Sada želimo taj prostor oživjeti i da opet bude u funkciji filmske industrije s muzejom, zabavnim parkom, posvećenim historiji naše kinematografije”, navodi Duraković.

Kada je u pitanju prostor studija Jagomir i ono što je nekad bilo tamo, Duraković navodi: "Tehnologija se promijenila, prešlo se na digitalu, tako da nema potrebe za nekadašnjim filmskim laboratorijima, jednostavno pratimo dah vremena. Ovim vežemo kinematografiju s kompletnom kreativnom industrijom. Želimo da Jagomir bude kreativni centar.

Duraković navodi da je to veliki projekt Filmskog centra Sarajevo, te da se priprema radi već odavno.

"To je veliki projekt koji će se raditi nekoliko godina. Došlo je vrijeme da se krene s tim, za početak sa Drive In kinom. Planirali smo ove godine građanima puštati promotivne projekcije kao neki pilot-projekat, da vidimo kako će publika na sve to reagirati", rekao je.

Autokina zvuče romantično i podsjećaju na stare američke filmove, no to opet postaje moderno. Duraković govori da su auto-kina u trendu.

"To jeste američka ideja, no posljednjih godina sve je više ovakvih kina, evo, primjera radi, u Zagrebu postoje dva takva kina", navodi naš sagovornik.

Na pitanje koliko automobila će moći stati u Drive In kino, Duraković govori da je Jagomir veliki prostor, no za kapacitet trebaju osluškivati puls građana.

"Sve to će biti usklađeno prema interesu građana. A prostor je jednostavno savršen za auto-kino", zaključuje Duraković.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije