Sarajevski Tunel spasa: Da se ne zaboravi Prijedor i 1992. godina

Radiosarajevo.ba
Sarajevski Tunel spasa: Da se ne zaboravi Prijedor i 1992. godina
Radiosarajevo.ba / Detalji sa izložbe u Tunelu spasa
U spomeničkom kompleksu sarajevskog Tunela spasa u utorak je otvoren memorijalni program "Prijedor '92 - Da se ne zaboravi".

Program se održava u organizaciji Fonda memorijala i u saradnji s Regionalnim savezom udruženja logoraša regije Banja Luka.

Predsjednik Regionalnog saveza udruženja logoraša regije Banja Luka i bivši logoraš Omarske, Manjače i Trnopolja Mirsad Duratović istaknuo je da je na današnji dan, prije 26 godina, počeo napad na nesrpsko stanovništvo u općini Banja Luka.

"Građani BiH trebali bi se informirati o historiji agresije koja se desila na svakom pedlju ove zemlje i zbog toga smo se odlučili da dio Prijedora donesemo i u Sarajevo", poručio je.

Potpredsjednik Republike Srpske Ramiz Salkić izrazio je značaj prisustvovanja nevladinih organizacija iz Prijedora, koji su se odlučili na dolazak u Sarajevo kako bi pokazali šta se desilo u Prijedoru 1992. godine.

Vlasti bosanskih Srba u Prijedoru su 31. maja 1992. izdale naredbu putem lokalnog radija kojom se nesrpskom stanovništvu nalaže da obilježi svoje kuće bijelim zastavama ili čaršafima, te da pri izlasku iz kuća stave bijele trake oko rukava. Tako su i počeli zločini u Prijedoru, odvođenjem stanovništva u logore, masovnim egzekucijama i drugim zločinima.

U znak sjećanja na stradanje nerpskog stanovništva Prijedora i okoline 31. maja u Prijedoru, brojnim drugim gradovima u BiH, ali i širom Europe obilježava se Dan bijelih traka.

Taj dan svim posjetiteljima Spomeničkog kompleksa će biti vezane bijele trake oko ruke a na Spomenički kompleks obješene bijele plahte kao znak solidarnosti sa svim Prijedorčanima koji si 1992.godine morali nositi bijele trake oko ruke a svoje domove obilježiti bijelim plahtama.

Tunel spasa godišnje posjeti više od 130.000 posjetilaca. Podsjetimo i da je Tunel prokopan 1993. godine, i to ispod aerodromske piste, čime je Sarajevo pod opsadom tada dobilo svoj jedini ulaz i izlaz.

Samo za dvije naredne godine, kroz Tunel je zabilježeno dva miliona životno važnih prolazaka za stanovnike opkoljenog Sarajeva.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije