Sve veća posjeta: Tunel spasa u protekloj godini bilježi oko 130.000 posjeta

J. Ć.
Sve veća posjeta: Tunel spasa u protekloj godini bilježi oko 130.000 posjeta
Spomenički kompleks Tunel D-B u 2017. godini zabilježio je povećan broj posjeta u odnosu na prethodne godine, potvrdila je za Radiosarajevo.ba muzejska pedagogica Belma Ćuzović.

"Tokom godine nam dolaze turisti iz cijelog svijeta, ali svakako smo najposjećeniji u ljetnoj sezoni. Naši posjetitelji najčešće dolaze iz Turske, Kine i arapskih zemalja, a što se tiče posjetitelja iz regije to su uglavnom Hrvati i Slovenci. Bilježimo i povećan interes domaćih posjetitelja iz svih dijelova BiH“, kazala je Ćuzović te dodala da je u prethodnoj godini zabilježeno oko 130.000 posjeta Spomeničkom kompleksu Tunel D-B.

Građani mogu pogledati kratki film o opsadi Sarajeva te snimke kopanja Objekta D-B, zatim izložbeni prostor s eksponatima, galerijski dio kao i  dio koji ih najviše zanima a to je svakako prolazak kroz početnih 25 metara autentičnog tunela.

tunel_spasa_promo3.jpg - undefined

"Posjetiteljima na usluzi stoje naši stručni vodiči, a mogu se odlučiti i za  korištenje usluge našeg besplatnog audio vodiča na šest jezika (bosanski jezik, engleski jezik, turski jezik, arapski jezik,  španski i talijanski jezik).  U želji da sadržaje našeg 
Kompleksa učinimo dostupnim svima imamo i vodič na Brajevom pismu za slijepa i slabovidna lica, te uslugu video vodiča na znakovnom jeziku za gluhe i nagluhe osobe.  Pored sadržaja stalne postavke često budu upriličene i izložbe privremenog karaktera“, istaknula je naša sagovornica.

S obzirom na to da Spomenički kompleks pripada Fondu memorijala Kantona Sarajevo, Fond provodi aktivnost projekta "Devet heroja odbrambeno oslobodilačkog rata".

Kako je kazala Ćuzović, projekt je trenutno u fazi naučno-istraživačkog rada kroz koji se ujedno prikuplja materijal i građa za uspostavljanje Muzeja devet heroja čije je otvaranje planirano u ovoj godini.

Kako smo ranije pisali, Predsjedništvo Republike Bosne i Hercegovine na sjednici 14. aprila 1994. godine izdalo je Ukaze kojim se posthumno odlikuju Ordenom heroja oslobodilačkog rata Safet Hadžić, Mehdin Hodžić, Hajrudin Mešić, Adil Bešić, Safet Zajko, Midhad Hujdur, Enver Šehović, Nesib Malkić i Izet Nanić.

Izet Nanić sa saborcima u rovu - undefinedPatria: Izet Nanić sa saborcima u rovu

Među mnogobrojnim borcima u ratu, njih devet je ovim Ukazom dobilo najznačajnije priznanje za vojne zasluge za historijski doprinos oslobodilačkom ratu, izuzetno junaštvo i samoprijekor ispoljen u borbenim dejstvima i pri tome ostvarene izuzetne rezultate koji su kod saboraca i građana služili kao primjer, podstrek i dodatni motiv za dalje uspješno suprotstavljanje agresoru na RBiH.

Muzejska postavka na kojoj će biti izloženi eksponati koji će svjedočiti o njihovim životima od rođenja do herojske smrti bit će otvorena u Memorijalnom centru Kovači, potvrdio je ranije za Radiosarajevo.ba direktor Fonda memorijala Suad Zijadić.

 

Inače, u zimskom periodu od 1. novembra do 1. aprila radno vrijeme Kompleksa 
je od 9 do 16 sati s napomenom da je posljednji ulaz u 15.30 sati.  Prema važećem cjenovniku cijena karte iznosi 10 KM za odrasle i 5 KM za studente i učenike, dok je djeci ispod 7 godina starosti ulaz besplatan.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije