Godišnje u BiH iz dijaspore dođe više od tri milijarde KM

Fena
Godišnje u BiH iz dijaspore dođe više od tri milijarde KM
Više od tri milijarde KM bh. dijaspora iz 54 države svijeta pošalje godišnje u svoju državu, prema podacima Centralne banke Bosne i Hercegovine, a predstavnici Svjetskog saveza dijaspore BiH smatraju da je ta cifra veća za duplo.

Istaknuto je to tokom devetog po redu Kongresa tog saveza koji je počeo jutros u Sarajevu.

Predsjednik Saveza Hasan Šehović kaže da dva miliona Bosanaca i Hercegovaca koji žive van granica svoje države neće da se zadrže na toj cifri, želeći da ulaganja u BiH budu tretiran kapital.

"Želimo da se osnuju investicioni fondovi, da bi se iz tih fondova pratili projekti u BiH, tako bi mi ušli u ekonomiju naše države", rekao je Šehović.

U vezi s uvjetima ulaganja u BiH, smatra da se prilagođavaju ulagačima.

-"Stvari su krenule na bolje. Ja sam firmu registrirao za sedam dana, poteškoće postoje, ali se to prevazilazi. Imamo povoljan porezni sistem, i to je jedan od uvjeta koji se treba iskoristiti", naglasio je Šehović.

Ministrica za ljudska prava i izbjeglice BiH Semiha Borovac je istaknula da Ministarstvo koje vodi radi sve da bi stvorilo uslove kako bi BiH ostvarila najbolju saradnju sa svojom dijasporom.

"Dva miliona ljudi boravi van svoje države, i mi smo postali svjesni potencijala koji dijaspora ima. Rukovodeći se tim na Vijeću ministara BiH smo prošle godine usvojili Politiku saradnje sa iseljeništvom", podsjetila je Borovac.

Smatra da je važnost dijaspore, osim doznaka, u naučnom i stručnom potencijalu.

"Mi te potencijale želimo usmjerit u BiH", naglasila je Borovac.

Organizator današnjeg Kongresa je Savez dijaspore, a generalni pokrovitelj predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović. On se obratio danas na početku IX Kongresa Svjetskog saveza dijaspore BiH. 

 

"Ovaj kongres je prilika da vas upoznam s nekim procesima koji su se u našoj domovini dešavali u vremenu koje je neposredno iza nas. Proteklih nekoliko godina će biti upamćene kao vrijeme u kom se vodila teška politička borba između onih koji nastoje da izgrađuju mir, BiH i zajedničku budućnost u njoj, da je pokrenu na putu prema EU i NATO-u, i onih koji nastoje da je koče, razgrađuju i da političkim sredstvima postignu neostvarene ratne ciljeve. Mislim na protiv ustavne referendume, verbalne provokacije i udare na teritorijalni integritet, na sigurnosni i pravosudni sistem, na glorificiranje i nagrađivanje ratnih zločinaca i ratnih, paradržavnih, projekata.  A sve se to dešavalo, i još uvijek dešava u našoj domovini.  Uspjeh je bilo zadržati stabilnost, postići pozitivne pomake u takvim okolnostima spriječiti blokade i zastoje", rekao je Izetbegović.

Prema njegovim riječima, u takvim nepovoljnim okolnostima, BiH je usvojila strateške dokumente koji su omogućili njeno pokretanje iz višegodišnjeg zastoja na putu integracije u EU i NATO.

"Usvojena je, nakon 15 godina odlaganja, i Strategija vanjske politike BiH. Nakon višegodišnjeg nastojanja konačno smo uspjeli smo usvojiti Politike o suradnji s iseljeništvom. Apelacijama Ustavnom sudu smo spasili državljanstva stotina hiljada Bosanaca i Hercegovaca koji žive u dijaspori, spašena je njihova imovina u RS-u, doveden je u pitanje diskriminirajući 9. januar kao Dan RS-a i tako dalje. Kompletirali smo i uručili Upitnik EK, a ovih dana smo dobili dodatna pitanja koja će brzo biti kompletirana, i nadamo se da ćemo do kraja godine dobiti i kandidatski status za članstvo u EU. Usvojena je i Reforma odbrane koja je preduslov za napredak ka članstvu u NATO savezu", istaknuo je Izetbegović.

 

Također, na ovogodišnjem kongresu koji je organiziran pod nazivom BiH je (i) naša domovina trebalo bi biti izabrano rukovodstvo Saveza.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije