Muris Hadžić iz Tuzle predaje finansije na koledžu u Chicagu

Radiosarajevo.ba
Muris Hadžić iz Tuzle predaje finansije na koledžu u Chicagu
Rođen u Tuzli u Bosni i Hercegovini, Muris Hadžić je asistent profesora finansija na Koledžu Lake Forest kod Chicaga, u SAD je došao u augustu 2009. godine.

On i njegova žena Elma u braku su već gotovo dvije godine i svakog ljeta on putuje u rodnu Bosnu gdje ostatak njegove familije živi.

U intervjuu za ugledni list Chicago Tribune, Muris Hadžić govori o svom životu u BiH za vrijeme rata, ali i u miru, o utiscima koje su Amerika ostavila na njega, o Bosni kakva je danas i drugim temama.

Chicago Tribune: Kako je izgledalo odrastanje u Bosni i Hercegovini tokom rata?

Bio sam tamo tokom rata. Naš grad je u sjeveroistočnom dijelu BiH i bio je malo sigurniji od glavnog grada Sarajeva ili nekih gradova koji u istočnoj Bosni. Gotovo svakodnevno imali smo bombardovanja i granatiranja, ali neprijatelj nikada nije ušao u grad. Imali smo stalno strahove, probleme sa nestašicama hrane ali je grad bio relativno sigurniji. Ipak mogu reći da sam imao sretno, dobro djetinjstvo.

Chicago Tribune: Kakve početne impresije ste stekli o Sjedinjenim američkim državama?

U filmovima vidite dobre stvari i neke loše stvari. Nisam očekivao da ću vidjeti tolike različitosti u smislu ličnih primanja, u specifičnom gradu gdje imate neke dobre i neke loše kvartove u isto vrijeme. Sve drugo je, manje više, onako kakvo sam i očekivao.

Chicago Tribune: Kakva je Bosna i Hercegovina danas?

Mnogo se promijenilo. Postoji ekonomski napredak, zemlja se dosta poboljšala, posebno u privatnom sektori. Državni sektor još uvijek stagnira i ne mislim da se mnogo promijenio od rata na ovamo.

Chicago Tribune: Šta vas je to zainteresiralo u predavanju?

Nisam tačno siguran šta. Kada sam bio na posljednjoj godini studija neki profesori ostavili su snažan utisak na mene i odlučio sam da se bavim time. To je sigurno utjecalo.

Chicago Tribune: Šta vam se dopada kod predavanja?

Koledž Lake Forest je liberalna škola umjetnosti i mnogo je interakcije i konakta na dnevnoj osnovi i razgovora sa studentima. Uživam više tu biti nego u nekoj velikoj školi gdje bih imao veoma malo interakcije sa studentima.

Chicago Tribune: Šta Vam se dopada kod predavanja finansija i ekonomije?

Sviđa mi se svijet finansija, berze, biznis i dinamika postojanja u svijetu finansija i investicija. Valjda volim brojeve i njihovu implikaciju na finansije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije