Glas na izborima ili sankcija: Pokrenuta nova inicijativa u BiH

4
I.S.
Glas na izborima ili sankcija: Pokrenuta nova inicijativa u BiH
Foto: DF / Zlatko Miletić

Zlatko Miletić, delegat  iz Kluba Hrvata u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH podnio je inicijativu za uvođenje obaveznog glasanja na izborima u BiH.

Prema inicijativi, svaki punoljetan državljanin BiH , koji ima obavezu i pravo da glasa i bude biran, bio si sankcionisan tako da mu bude uskraćeno pravo na izdavanje dokumenata.

Radilo bi se o periodu na tri mjeseca

Miletić za Radiosarajevo.ba navodi da slična praksa postoji u mnogim zemljama Europske unije i svijeta.

"U Belgiji se ovo radi od 1893. godine, a glasanje je ustavna kategorija u Grčkoj, kada govorimo o EU zemljama. Slično je na Kipru, u Švicarskoj - jednom od kantona, ... od 1924. godine je obavezno i u Australiji", rekao je Miletić.

Različiti su pristupi u smislu sankcionisanja građana, kako je naveo Miletić.

"Australija je jako stroga u ovom pitanju i ima visoke novčane kazne", rekao je Miletić.

On pojašnjava da nije za novčano sancionisanje bh. građana.

"Može se desiti da ljudi iz raznih razloga ne mogu izaći na izbore iz raznih razloga", naveo je Miletić.

Ipak, delegat navodi kako ne bi bilo uredu kazniti građane koji možda finansijski ne mogu platiti kazne.

"S obzirom da Grčka primjenjuje kažnjavanje u smislu onemogućavanja privremenog vađenja određenih dokumenata, izgledalo mi je to kao najbolje rješenje da se preko nadležnih organa gdje se ti dokumenti vade, a radi se o putnoj ispravi. S obzirom da imamo puno građana koji imaju dvojno državljanstvo, rekao sam da se može onemogućiti izdavanje lične karte i raznih drugih dokumenata - prometa/saobraćajna dozvola, registracija motornog vozila i to se može vrlo efikasno urediti", naveo je Miletić.

Da bi se sprovela ova inicijativa - neophodno je uvođenje elektronskog glasanja.

"Kako bi nadležni organi mogli utvrditi da li neko namjerno nije izašao na izbore ili iz nekih opravdanih razloga, poput toga da je bio bolestan, spriječen...i zato morate imate takav podatak da bi to znali te je zato potrebno elektronsko glasanje. Na izvijestan način je ovo indirektan poziv da se uvede elektronsko glasanje u BiH", naveo je Miletić.

Na pitanje da li će doći do izmjena već postoječih zakona, ukoliko bi se prihvatila ova inicijativa, Miletić odgovara:

"Saša Magazinović je u više navrata predlagao veoma korisne izmjene Izbornog zakona BiH. Sve te inicijative su bile odbijene u Predstavničkom, ali uglavnom u Domu naroda. Znači da se taj proces izmjena oprstruira već duže od jednih i drugih zastupnika"; naveo je Miletić.

Poručio je kako je inicijativa zato pokrenuta u Interresornoj radnoj grupi, jer je to njena nadležnost.

"Očekujem da prijedlog, uz ostale, da se ozbiljno razmotre. Ovo suštinski jeste promjena, ali ne u tom smislu da iziskuje poseban napor. Pored promjena 'tehničkog karaktera' i koje će unaprijediti taj proces, njega nije teško provesti ako postoji politička volja u BiH. Radi se o jednostavnim izmjenama već postojećeg zakona", zaključio je Miletić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije