Transparency International u BiH: Preporuke za unapređenje izbornog zakonodavstva

2
Radiosarajevo.ba
Transparency International u BiH: Preporuke za unapređenje izbornog zakonodavstva
Foto: TI BiH / Transparency International u BiH

Transparency International u Bosni i Hercegovini (TI BiH) predstavio je na današnjoj konferenciji rezultate monitoringa izborne kampanje za Lokalne izbore 2020. godine kao i preporuke za unapređenje zakonskog okvira u oblasti izbornog zakonodavstva.

Na konferenciji, koja je organizovana povodom najavljenih izmjena izbornog zakonodavstva čiji cilj je jačanje integriteta izbornog procesa, rečeno je da trenutni zakonski okvir omogućava brojne manipulacije, izborne prevare i zloupotrebu javnih resursa u kampanji.

Zbog toga je naglašeno da rad Interresorne radne grupe za izmjene izbornog zakonodavstva mora biti otvoren za javnost a najavljene izmjene moraju uključiti i rješenja koja će omogućiti transparentnije finansiranje kampanje i spriječiti brojne manipulacije i prekrajanje izborne volje birača.

Eric Nelson, ambasador SAD u BiH izjavio je da pojedini politički lideri u BiH dosljedno opstruiraju izbornu i druge reforme zbog vlastitih interesa. On je podržao rad TI BiH uz poruku da je hitno potrebno ažurirati pravni okvir koji upravlja izborima budući da nedovoljan nadzor prečesto rezultuje prevarom i manipulacijama.

Johann Sattler, Specijalni predstavnik i šef delegacije EU u BiH je pozvao članove Interresorne radne grupe da krenu sa poslom oko reforme izbornih zakona što je jedan od 14 prioriteta za članstvo u EU.

„Ključno je da pored organizacija civilnog društva Centralna izborna komisija BiH bude uključena u rad Interresorne radne grupe te da se njihovi prijedlozi za poboljšanje izbornog zakonodavstva uvaže“, istakao je Sattler.

Srđan Blagovčanin, predsjedavajući Odbora direktora TI BiH podvukao je zabrinjavajući podatak uočen u toku dugogodišnjeg monitoringa izbornih procesa u BiH a to je da se trošak javnih nabavki svih organa vlasti u BiH uveća za 40% u izbornoj godini.

„Ovo mora da prestane kako bi se otvorio evropski put BiH. Imamo potpuno jasan pravac i preporuke međunarodnih organizacija.“ istakao je Blagovčanin.

Zbog toga TI BIH predlaže ograničavanje javne potrošnje i zapošljavanja u javni sektor tokom predizbornog perioda, davanje jasnih nadležnosti CIK-u za revizju troškova kampanje i uvođenje strožijih sankcija za kršenje zakona.

Predsjednik Centralne izborne komisije BiH, Željko Bakalar istakao je da će CIK iskoristiti zakonsko pravo i predložiti rješenja koja će onemogućiti izborne manipulacije, regulisati oblast rada biračkih odbora i finansiranje izborne kampanje. Zbog toga je izrazio žaljenje što CIK ne učestvuje u radu Interresorne radne grupe za izmjene Izbornog zakona, što je za njega „politička odluka aktera koji ne pokazuju politčku volju za korjenite promjene“.

Monitoring prošlogodišnjih izbora koji je provodio TI BIH pokazao je da su stranke prikrivale stvarne izvore prihoda, da su troškovi kampanje iskazani u znatno manjim iznosima od onih koji su utvrđeni monitoringom oglašavanja a da su javni resursi su korišteni za promociju pojedinih stranaka i kandidata. Sve to ukazuje na neophodnost promjene zakona koji regulišu izborni proces i oblast finansiranja političkih stranaka.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije