BiH / Čović: Izborni zakon, Pelješki most je problematizirao Izetbegović

20. 11. 2018. u 10:00:00 Fena

Shares: 0

Komentirajući protekle četiri godine koje je proveo kao hrvatski član Predsjedništva BiH, Dragan Čović je u intervjuu za bh. izdanje Večernjeg lista istaknuo je kako je postignut određen napredak na euroatlantskom putu, unatoč opstrukcijama pojedinih struktura u Bosne i Hercegovini.

"U onim pitanjima koja su djelomično u zajedničkom interesu ostvaren je određen napredak, iako je i tu bilo opstrukcija i usporavanja dinamike. To mogu objasniti samo na način da nisu svi iskreni kada govore o europskim integracijama kao apsolutnom prioritetu. Uvjerio sam se kako unutar bh. struktura postoje rezerve prema tom projektu, uskointeresnog, ali i šireg ideološko-političkog karaktera. Zato te stvari ne mogu ići bez snažne inicijative, prije svega hrvatskih političkih predstavnika, uz svesrdnu potporu Europske unije", kazao je Čović.

Po njegovim riječima, suradnja s druga dva člana Predsjedništva BiH bila je zadovoljavajuća, o čemu govori podatak da u proteklom mandatu nije zabilježen niti jedan slučaj preglasavanja u tom tijelu.

"Nažalost, neka neslaganja su bila prevelika da bismo ih potpuno sakrili od očiju javnosti, poput, primjerice, revizije tužbe protiv Srbije, odluke Ustavnog suda BiH o Danu RS-a, neovlaštenog otvaranja diplomatske pošte za članove Predsjedništva, Izbornog zakona, Pelješkog mosta. Sva ta pitanja su generirana i unilaterarno javno problematizirana od bošnjačkog člana, kolege Bakira Izetbegovića. Naravno, bez bilo kakvog uspjeha, ali uz nepotrebno dizanje tenzija i destabilizaciju odnosa na političkoj sceni. Sve to skupa nas je bitno usporavalo u realizaciji naših euroatlantskih aspiracija i rješavanju bitnih političkih i ustavnih problema, što je, po svoj prilici, i bio stvarni cilj tih avantura", kazao je.

Kada je u pitanju "hrvatsko pitanje" ustvrdio je kako je to, prije svega, pitanje BiH i njezine održivosti kao složene višenacionalne države.

"Uporno se nastoji izolirati i hrvatsku politiku i hrvatski narod u BiH, a njegov zahtjev omalovažiti, reintrepretirati, relativizirati, a u konačnici negirati, pa čak i kriminalizirati. Kao odgovor na te pokušaje koji, sasvim izvjesno, ni nakon izbora neće prestati, mi ćemo nastaviti intenzivno raditi na internacionalizaciji pitanja o položaju Hrvata u BiH, u sprezi sa zahtjevom za potpunom provedbom odluka Ustavnog suda BiH o konstitutivnosti i legitimnom predstavljanju u cilju zaštite ustavnog poretka BiH kako bismo spriječili njegovo ciljano razaranje i urušavanje, poručio je Čović.

Čović se u intervjuu osvrnuo i na pregovore o provedbi izbornih rezultata, podsjetivši kako je HDZ BiH postigao sporazum o suradnji sa SNSD-om, a sada slijede pregovori s bošnjačkim političkim predstavnicima.

"Nadamo se kako će se u idućim danima stabilizirati i bošnjačka politička scena te da ćemo imati jasniju sliku tko s te strane želi biti naš partner u vlasti i, na kraju krajeva, s kim trebamo uopće razgovarati. Najvažnije je da se dogovorimo oko uspostave vlasti i njezina funkcioniranja kako bi mogla provesti nužne reforme, a izbor pozicije će ovisiti o procjeni koliko je ona značajna za realizaciju programskih ciljeva HNS-a i HDZ-a BiH te svih onih koje usuglasimo s partnerima u vlasti", zaključio je Čović.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA