Gjenero: Ne bude li promjena, Čović neće završiti samo s upozorenjima Amerikanaca

12
Radiosarajevo.ba
Gjenero: Ne bude li promjena, Čović neće završiti samo s upozorenjima Amerikanaca
Foto: N1 / Davor Gjenero

Pomoćnik američkog državnog sekretara za evropske i euroazijske poslove James O'Brien tokom predavanja studentima Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Sarajevu 2. februara oštro je, uz ostalo, kritizirao i predsjednika HDZ-a Dragana Čovića.

To je potvrdilo snažan zaokret Washingtona u pogledu politike vodstva HDZ-a BiH koji se jasno mogao vidjeti najprije kroz neslužbene poziva američkih sagovornika , potom u vidu kritika američkog ambasadora u Sarajevu u vezi s pitanjem Južne interkonekcije, da bi sve eskaliralo pismom Antonyja Bliknena, američkog državnog sekretara.

Kuda vodi zaokret američke politike u pogledu politike Dragana Čovića? Da li je on koordiniran s osudama secesionističke politike Milorada Dodika, kao i kritikama vodstva Stranke demokratske akcije?

FK Željezničar došao do važne pobjede nad GOŠK-om i udaljio se od zone ispadanja

FK Željezničar došao do važne pobjede nad GOŠK-om i udaljio se od zone ispadanja

Strah od širenja sukoba

O tome za portal Radiosarajevo.ba govori Davor Gjenero, ugledni politolog i politički analitičar.

„Uočljivo je da je američka politika prema Bosni i Hercegovini u zadnjih nekoliko tjedana vrlo fokusirana i da je moguće vidjeti jasan slijed, od upozorenja predsjednika Bidena da bi Rusija, ako joj se dozvoli politička pobjeda u Ukrajini, mogla nastaviti širenje sukoba na rubu Europe, a da bi upravo BiH mogla biti jedno od ključnih žarišta, ne spriječi li se to na vrijeme, preko pisma drugog čovjeka u hijerarhiji američke politike, državnog sekretara Antonyja Bliknena, ministrima Elmedinu Konakoviću i Grliću Radmanu, u kojem se traži slamanje Čovićevog blokiranja izgradnje Južne plinske interkonekcije, pa do govora trećeg čovjeka u hijerarhiji, pomoćnika državnog sekretara za Europu Jamesa O'Briena sarajevskim studentima političkih znanosti, u kojem ozbiljno kritizira političare u BiH koji ne čine ono što američka politika podrazumijeva obavezom političara, naime, da „isporučuju” svom političkom tijelu, provodeći racionalne politike lišene korupcije i pokušaja „rent seekinga”“, kaže Gjenero.

Ključar Federacije

Kako se spuštamo stepenicu po stepenicu u američkoj hijerarhiji vanjske politike, primjećuje Gjenero, tako poruke postaju jasnije, preciznije i oštrije.

„Već kad je postalo jasno da je upozorenje državnog tajnika Blinkena izravno derivirano iz poruke predsjednika Bidena, Dragan Čović je morao ozbiljno razmisliti o svojoj politici, za koju američka državna politika smatra da blokira izvlačenje BiH iz ruskih energetskih škara. Morao je znati da u SAD vrlo dobro razumiju značenje energetske politike u geopolitičkom smislu, a jasno je poručeno da se Čoviću neće dozvoliti da se pokuša uspostaviti kao svojevrstan energetski ključar Federacije i da tako uspostavi poziciju koja bi bila pandan Dodikovoj.

Politička šteta koju bi pretrpio, bila bi daleko manja da je odmah reagirao na Blinkenovo upozorenje, koje nije ostalo prikriveno u diplomatskoj korespondenciji, nego je postalo dostupno javnosti. Kako se spušta u hijerarhiji američke politike, pritisak postaje tvrđi i neugodniji. Jasno je da, ne dođe li do promjene politika, on neće završiti s upozorenjima pomoćnika državnog tajnika O'Briena“, zaključuje Gejenero.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (12)

/ Povezano

/ Najnovije