General Wesley Clark: Dodik neće moći ostvariti svoje prijetnje

1
Radiosarajevo.ba
General Wesley Clark: Dodik neće moći ostvariti svoje prijetnje
Al Jazeera, YouTube / Wesley Clark

Bivši zapovjednik savezničkih snaga NATO -a u Europi i umirovljeni američki general Wesley Clark izjavio je u intervjuu za Al Jazeeru Balkans da su prijetnje člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika "vrlo neodgovorne i provokativne".

Clark je ovo kazao govoreći o Dodikovim najavama da će povući nadležnosti sa osnivanja Oružanih snaga BiH, započeti proces formiranja vojske RS-a, te dokinuti nadležnosti niza drugih državnih agencija na prostorima RS-a poput Suda i Tužilaštva BiH, obavještajne agencije itd.

"Nadamo se da su to prazne prijetnje. Preduzeće se snažne mjere u ekonomskom smislu, i na druge načine. Neće moći ostvariti te prijetnje", kazao je Clark.

Dali su živote za odbranu Sarajeva: Godišnjica pogibije heroja Safeta Hadžica i saboraca

Dali su živote za odbranu Sarajeva: Godišnjica pogibije heroja Safeta Hadžica i saboraca

On je pojasnio kao bi Dodik mogao izvesti samo pokušaj secesije, ali.

"To ne bi bilo prihvatljivo. To bi privuklo ogromnu pažnju međunarodne javnosti i sankcije protiv Srbije i RS. Sjećam se kad je cijela ta ideja o RS-u nastala šta je rekao predsjednik (Alija) Izetbegović. Rekao je da to nije pravedno, da je to najnepravednija stvar koju je ikada vidio, te da će donijeti samo poteškoće. Bio je ubijeđen da pirhavati ono što je loše za njegovu zemlju. Uspjeli smo tako zaustaviti nasilje i donijeti mir. Važno je da SAD i EU nastave budno pratiti situaciju i da osiguraju da odredbe tog sporazuma budu provođene i modificirane kada dođe vrijeme za to. Što se tiče sescesije, to nije korak u pravom smjeru jer bi to bio neodgovoran i pogrešan korak", upozorio je, prenosi Radiosarajevo.ba

Prema njegovim riječima, potrebno je još jednom sagledati Dayton, te "razmotriti na koji način promijeniti tročlano Predsjedništvo kako bi institucije funkcionirale u BiH".

"To se može uraditi samo na način na koji je to izvorno urađen. Potrebno je učešće svih strana. Svi moraju sarađivati. Potreban je vanjski napor. To treba biti jedan od ključnih pritisaka koji se treba primijeniti na Srbiju. Moramo se osloniti na Srbiju da možemo ići naprijed uz rekonstruiranje institucija u BiH", ocijenio je, dodajući da nije dobro Vučićevo igranje i na Istoku i na Zapadu.

On je, također, primijetio da za razliku od zemalja popu Kosova, Sjeverne Makedonije, Albanije u Bosni i Hercegovini "nismo vidjeli napredak".

"Tamo je situacija još uvijek vrlo teška. RS izaziva određene poteškoće. Nažalost, u samoj Srbiji postoje još uvijek tvrdokorni elementi koji su i dalje otvoreni za zloupotrebu od strane Moskve kako bi pokušavala podići tenzije u regiji", istakao je Clark.

Podsjetio je kako je ruska strategija da širom Euro-Azije da postoje "zamrznuti konflikti".

"Oni nikada ne žele da ti konflikti budu riješeni, već otvoreni jer žele imati praliku da ih ponovo potaknu. To je slučaj u Gruziji, Ukrajini, BiH... RS toliko teško ide naprijed u smislu povratka izbjeglica, ekonomskog razvoja itd. To je slučaj i na Kosovu. Srbija provocira, radi protiv nezavisnosti Kosova i zloupotrebljava srpske građane, stanovnike Kosova, kao alat, kako bi potakla tenzije u regiji. Ljudi trebaju sarađivati. To se dešava pod direkcijom Moskve, jer služi svrsi Moskve", upozorio je, prenosi Radiosarajevo.ba

Prema njegovim riječima, "Moskva traži svaku priliku".

"Bez prisustva SAD-a postoji opasnost na Zapadnom Balkanu. A ko postoji podrška SAD-a i EU misli da ćemo prebroditi te prijetnje", uvjeren je.

Poručio je kako Sjedinjene Američke Države žele da cijeli Zapadni Balkan postane dio EU i NATO.

"To nam daje osnovu za demokratske vrijednosti, ali korak po korak. Na SAD-u i ostalima je da ta vrata drži otvorenim", zaključio je Clark.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije