Gdje je 'zapelo' u rekonstrukciji Vlade KS: Ovo su tri scenarija za izbacivanje Stranke za BiH

3
L. Memčić
Gdje je 'zapelo' u rekonstrukciji Vlade KS: Ovo su tri scenarija za izbacivanje Stranke za BiH
Foto: Facebook/ Vlada KS / Vlada Kantona Sarajevo

U danima koji dolaze slijedi rekonstrukcija Vlade Kantona Sarajevo iz koje će, biti izbačeni ministri Stranke za Bosnu i Hercegovinu, Almir Bečarević (komunalna privreda) i Emir Dedovićga (finansije).

Prema informacijama portala Radiosarajevo.ba, rekonstrukcija Vlade bi trebala biti završena do kraja septembra.

Ministarstvo komunalne privrede u rekonstruisanoj Vladi KS trebalo bi pripasti Našoj stranci na čijem čelu bi bio Bojan Bošnjak.

U Sarajevo stigle prve trešnje, evo koliko je novca potrebno za kilogram

U Sarajevo stigle prve trešnje, evo koliko je novca potrebno za kilogram

Međutim, u javnosti se spekulira i o smjeni ministra zdravstva Harisa Vranića umjesto kojeg bi trebao biti imenovan Alen Pilav. Pojavila se priča da je Vranić sam podnio ostavku, ali on je to demantovao.

Zastupnik Damir Marjanović (Za nove generacije) sa Redžom Lemezanom, koji je nedavno izašao iz Naše stranke, traži dva ministarstva u Vladi - visoko obrazovanje i finansije. Finansije bi preuzeli od izbačene Stranke za BiH, a Naša stranka bi se trebala odreći Pavla Krsića.

Iz Kluba Stranke za BiH nedavno su izašle zastupnice Admela Hodžić i Elza Gaković koje sada djeluju kao samostalne zastupnice, a koje je predsjednik SBiH optužio da su napustile stranku zbog obećanja vladajuće koalicije.

Nastavljeni pregovori o rekonstrukciji Vlade KS: Ko će biti novi ministri

Nastavljeni pregovori o rekonstrukciji Vlade KS: Ko će biti novi ministri

Rekonstrukcija Vlade KS može se 'riješiti' na tri načina. Prvi je da premijer Nihad Uk podnese ostavku, što se vjerovatno neće desiti. Druga je da tri ministra podnesu ostavke, također gotovo nevjerovatno. I treća da Vlada KS izglasa nepovjerenje trojici ministara, a da to poslije potvrdi Skupština KS.

Posljednja, Osma sjednica Skupštine Kantona Sarajevo počela je 30. maja ove godine, prekinuta je nekoliko puta, a u ponedjeljak je zakazan nastavak na kojem neće biti bitnih tačaka - osim izvještaja od radu kantonalnih preduzeća, javnih ustanova i Tužilaštva KS.

Nakon 30. maja, održana je i Prva hitna sjednica Skupštine na kojoj je raspravljano o sigurnosti u saobraćaju. 

Dakle, od 11. novembra 2022. godine kada je održana konstituirajuća sjednica, Skupština je održala sedam redovnih i jednu vanrednu sjednicu. Nova sjednica Skupštine vjerovatno neće biti zakazana dok se ne postigne konačni dogovor o rekonstrukciji Vlade, što se može desiti do kraja mjeseca.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije