Galijašević: Dogovorili smo se sa HDZ-om i SBiH-om, a o mom mandatu odlučuje SDA

N. K.
Galijašević: Dogovorili smo se sa HDZ-om i SBiH-om, a o mom mandatu odlučuje SDA
U Skupštini Zeničko-dobojskog kantona zajedničku saradnju dogovorili su SDA, HDZ BiH i Stranka za BiH koje zajedno imaju 15 od 35 zastupnika. Međutim, to još uvijek nije dovoljno zastupnika za većinu.

U kratkom razgovoru za Radiosarajevo.ba, Miralem Galijašević predsjednik KO SDA ZDK je rekao da su prvo razgovarali sa svojim dosadašnjim koalicionim partnerima.

"Kao najjača politička stranka u ZDK-u mi smo započeli razgovore sa svojim dosadašnjim koalicionim partnerima s kojima imamo dobre odnose, kao što su HDZ i Stranka za BiH, te smo dogovorili nastavak dosadašnje saradnje i u narednom periodu koji je pred nama", kazao je za Radiosarajevo.ba Galijašević

"Poštujući Ustav FBiH, sasvim je izvjesno da će nakon jučerašnjih dogovora, ako mi formiramo većinu u Skupštini ZDK, HDZ imati dva ministarska mjesta u toj novoj Vladi ZDK-a", dodao je Galijašević.

 Izetbegović i Galijašević  - undefined

FOTO: Fena / Bakir Izetbegović i Miralem Galijašević

Kako nam je rekao, u ovim razgovorima SDA ne djeluje blokovski nego im je u interesu da nastave sprovođenje dobre politike koja će omogućiti bolji život svim građanima ZDK-a.

"Isključivi stavovi koje su pojedine stranke zauzele da neće ulaziti u priču oko koaliranja sa SDA, a koje možemo čuti, mogu predstavljati problem koji će najviše osjetiti građani. Nama u interesu nisu blokovske podjele, nego nam je želja pronaći najbolji program sa onim strankama koje zaista žele dobro građanima, a ne voditi politiku podjela", rekao je Galijašević.

Prema riječima predsjednika KO SDA ZDK, s obzirom na to da je ova stranka osvojila 45.606 glasova ili 28,25 posto, svaki pokušaj da se formira vlada u ovom kantonu bez njih jeste varanje naroda.

"SDA ima legitimitet u ZDK-u da bude motor daljnjeg razvitka ovoga kantona s obzirom na to da smo dobili i najviše glasova građana, te da je na taj način prepoznat naš prethodnih rad. Nema razloga za govore mržnje i izričite stavove da ne postoji mogućnost razgovora između neke stranke i SDA", mišljenja je Galijašević.

Sa današnje press konferencije - undefined

FOTO: Zenit.ba / Miralem Galijašević / Press konferencija nakon što je dogovorena koalicija SDA, HDZ i SBiH u ZDK-u

Na kraju razgovora za Radiosarajevo.ba, otkrio nam je da li će nakon što je osvojio rekordnih 16.349 glasova ili 50,48 posto sjesti u klupe Federalnog parlamenta.

"Povjerenje koje mi je dalo više od 16.000 glasača prije svega predstavlja potvrdu da sam na dobrom političkom putu, a onda i odgovornost da težim nastavku dosadašnje politike koju sprovodim u praksi. Međutim, svakako, prvo ću ponuditi svoj mandat Predsjedništvu stranke, pa tamo gdje oni odluče da treba da budem – ja ću to učiniti", zaključio je Miralem Galijašević.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije