Galijašević: SDA treba očistiti stranku od ambicioznih karijerista

Naim Kavazić
Galijašević: SDA treba očistiti stranku od ambicioznih karijerista

Može se reći da smo već ušli u predizbornu kampanju. Svjedoci smo da se na političkoj sceni u BiH pojedini učesnici kao i u ZDK-a bave populizmom. Mi sa koalicionim partnerima radimo prema Programu rada Vlade i projektima i programima potrošnje, u ovom momentu ignorišemo političko prepucavanje. Ja se nadam da ćemo do izbora realizovati zacrtene ciljeve i projekte.

Izjavio je to u intevjuu za Radiosarajevo.ba premijer Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) Miralem Galijašević. Kao premijera, ali i funkcionera SDA pitali smo ga i u vezi s trenutnim dešavanjima unutar SDA u Tuzlanskom kantonu i Kantonu Sarajevo.

"SDA, kojoj ja pripadam, je najveća i najjača politička partija u BIH. Ovako velike političke partije koje su preuzele političku odgovornost, svakako su podložne različitim procesima. Očito je da postoji potreba da SDA nakon što je riješila usvajanje budžeta u 2018. godini i donošenje Zakona o akcizama treba izvršiti čišćenje stranke od ambicioznih karijerista. Došlo je vrijeme kada svi oni koji djeluju nestatutarno trebaju otići. Događaji u TK-a i sarajevskom kantonu su bili neminovni. Mi ćemo iz ovoga kao stranka izaći jači. U ZDK-a mi imamo stabilnost u tjelima SDA, imamo dobre koalicione odnose u Skupštini i ja se nadam da ćemo tako završiti ovaj mandat", kazao je  Galijašević.

Radiosarajevo.ba: Gospodine Galijašević, prošle su tri godine od kada ste preuzeli dužnost premijera, šta se to promijenilo u ZDK-u do danas?

"Vlada ZDK-a 2015. godine zatekla je izuzetno tešku situaciju, budžet ZDK-a je bio u obavezamo nekih 65 miliona KM, 30 miliona KM namjenskih sredstava je bilo potrošeno, imali smo jedan nestabilan budžet, proteste budžetskih korisnika, prije svega, majki porodilja, boraca, socijalno ugroženih. Imali smo velike obaveze u isplati socijalnih davanja za boračke kategorije, civilne žrtave rata itd. U protekle tri godine naš glavni zadatak je bio da stabiliziramo budžet, da stabiliziramo prilike poslije poplava kroz rekonstrukciju stambenih objekata i infrastrukture i u tome smo u potpunosti uspjeli. Dakle, nakon tri godine od dolaska na čelo Vlade budžet je stabiliziran, nema problema sa likvidnošću. Ove godine imamo već zabilježen suficit, mogu reći da je budžet ZDK-a stabilan kao i političke prilike, imamo dobru saradnju sa koalicionim partnerima tako da dokumenti Vlade imaju prohodnost u Skupštini ZDK

Miralem_Galijasevic_Premijer_Vlade_ZDK_RSA2.JPG - undefined

Radiosarajevo.ba:  Mogu li se očekivati neka značajnija kapitalna ulaganja u ZDK-u u 2018. godini?

"Budžet za 2018. godinu je usvojen. Ovo je najveći budžet do sada i iznosi oko 320 miliona KM. Budžet je i socijalni i razvojni. Za boračka pitanja i socijalna davanja izvojili smo oko 40 miliona KM. Što se tiče kapitalnih ulaganja izdvojena su značajna sredstava u iznosu od 26 miliona KM. Za putnu infrastrukturu izdvojit ćemo oko 13 miliona KM, za vodosnabdjevanje oko 6 miliona KM. Za utopljavanje, sanaciju i izgradnju školskih objekata uložit ćemo oko 7 miliona KM.
Polovinom 2018. godine započet ćemo rekonstrukciju Kantonalne bolnice Zenica koja će koštati 20 miliona KM, a finansirat će se sredstvima kredita EBRD-a."

Radiosarajevo.ba: Pokrivenost uvoza izvozom je u ZDK-a je 88,3 posto. Međutim raspodjela javnih prihoda na nivou FBiH nije pravedna... 

"Zeničko-dobojski kanton je privredno najrazvijeniji kanton, a 80 posto ukupno zaposlenih su zaposleni u realnom sektoru. U oblasti izvoza smo najuspješniji i participiramo sa 24 posto ukupnog izvoza FBiH, te izvozimo preko 1.7 milijardi KM. Kompanije koje čine Zeničko-dobojski kanton privredno najrazvijenim su: Arcelor Mittal, Cementara Kakanj, Prevent, Natron Hayat, Mann Hummel, Hifa oil, Madi, Brovis, AS Jelah, Alma Ras i druge. Postojeća zakonska rješenja nisu stimulisativna za izvoznike i ono što moramo učiniti je da donesemo zakone i propise koji će stimulisati izvoz. Ja se nadam da ćemo to u narednom periodu postići kako bi firme koje sam spomenuo i dalje ostale izvozno orjentisane. Kada je u pitanju raspodjela javnih prihoda, mi smatramo da je Zeničko-dobojski kanton zakinut u raspodjeli javnih prihoda s obzirom na činjenicu koliko učestvujemo u generiranju javnih prihoda. Bilo je prijedloga za izmjenu ovog zakona. Ovo je vrlo važan zakon a ima samo 26 članova. Napominjem da je raspodjela javnih prihoda u Švicarskoj između kantona praktično ustavna kategorija što govori o važnosti ovog zakona. Mi smatramo da se mora postaviti pitanje 'želimo li ravnomjeran ravoj BiH' i da potom pristupimo izmjeni ovog zakona. Zeničko-dobojski kanton je kroz studiju Modeliranje raspodjele javih prihoda u FBiH sa refleksijama na Zeničko-dobojski kanton koji je uradio Univerzitet u Zenici, predložio model za koji se mi zalažemo, preko koga bi se došlo do ravnomjernog razvoja BiH što bi stabiliziralo i ove demografske prilike i migraciju stanovništva. Smatramo da za razliku od modela TK naš model predviđa da ispravka raspodjele javnih prihoda bude postepena u nekih slijedećih 5 godina gdje bi se pratički ispravile 'one nepravde' koje su učinjene prema ostalim kantonima. Mi smatramo da ZDK svake godine kroz ovakvu raspodjelu gubi preko 30 miliona KM. Želimo da ravnopravno participiramo u raspodjeli javnih prihoda."

Radiosarajevo.ba: Kompletna regija ZDK-a povoljna je i atraktivna za investiranje, koji su najveći potencijali u tom smislu koje vaša vlada ističe investitorima?

"ZDK- je izuzetno zainteresiran za domaće i strane investicije. Resurse s kojima raspolažemo nastojimo da kroz koncesije Javno-privatno partnerstvo i druge oblike investiranja stavimo na raspolaganje domaćim i stranim investitorima na taj način otvorimo nova radna mjesta i stvorimo što bolje uvjete za život na području ZDK-a. Dakle, ZDK-a ima izuzetne potencijale kao što sam rekao, privredno najrazvijeniji, ima prednosti koje se sagledavaju u doborom geografskom položaju, dakle, duž cijelog Kantona proteže se koridor Vc, zatim ima ogromne resurse u sferi drvoprerade, hidropotencijale, mineralna bogatstva. Mi kroz rad Vlade zajedno s ostalim nivoima vlasti nastojimo stvoriti što bolje uvjete za domaće i strano investiranje, a kroz obaranje administrativnih barijera. U tome doborim dijelom uspjevamo. Svakako da nastojimo stvoriti i povoljan politički ambijent, a investitori traže pravnu sigurnost što je prisutno u ZDK-a. Najznačajnije investicije ostvarene su ZDK kao što su: Cementara Kakanj, Arcelor Mittal, Natron Hayat, Mann+Hummel, od domaćih Prevent, Hifa oil, Alma Ras, AS Jelah, Madi i Brovis. Želim napomenuti da ćemo učiniti sve da privučemo što veći broj domaćih i stranih investitora."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije